Quantcast
Channel: Ajankohtaista
Viewing all 1035 articles
Browse latest View live

Kannanotto: Opiskelija-asuminen vetovoimatekijänä turvattava

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK, Vaasan yliopiston ylioppilaskunta VYY ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia ovat huolissaan Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 25.1.2016 käsiteltäväksi tulevasta virkamiesten esityksestä poistaa opiskelija-asuntosäätiöiltä matalamman vuokratason mahdollistava oikeus alennettuihin tonttien vuokriin.

Me opiskelijat saamme kaupungin suunnalta jatkuvasti samaa viestiä: opiskelijoiden toivotaan jäävän kaupunkiin myös opintojen päättymisen jälkeen. Vuokranalennusten poistaminen olisi ristiriidassa kaupungin toiveen kanssa. Panostamalla opiskelijoiden viihtyvyyteen Vaasassa opintojen aikana edesautetaan uusien kuntalaisten juurtumista kaupunkiin.

Vaasalle edullinen vuokrataso on ehdottomasti vetovoimatekijä ja kilpailuvaltti, jonka avulla nuorten hakeutumista tänne opiskelemaan voidaan edesauttaa. Korkeakoulut tekevät paljon töitä sen eteen, että ensisijaisten hakijoiden määrää saataisiin kasvatettua. Esityksen toteutuessa nykymuotoisenaan vaikuttaisi siltä, että kaupunki vetää korkeakoulujen kanssa samaa köyttä, mutta eri suuntaan.

Päätös opiskelija-asuntojen maavuokratukien poistosta vaikuttaisi merkittävästi opiskelijoiden taloudelliseen tilanteeseen, sillä on väistämätöntä, että opiskelija-asuntosäätiön nousevat kulut näkyisivät myös vuokratason nousussa. Opiskelijoiden kuukausittaisista menoeristä asuminen on selvästi suurin ja nyt pöydällä oleva esitys uhkaa nostaa tuota erää entisestään heikentäen opiskelijan taloudellista tilannetta.

Yhdymme näkemykseen siitä, että nykyinen järjestely kaipaa päivitystä, sillä esimerkiksi ehto kesähotellitoiminnasta ei ole enää ajankohtainen. Päätöstä ei kuitenkaan tule tehdä kokonaiskuvaa ja pitkän aikavälin vaikutuksia huomioimatta. Toivomme kaupungilta harkintakykyä ja johdonmukaisia päätöksiä, jotka eivät vaikuta negatiivisesti opiskelijan asemaan ja  arkeen.

Lisätietoja:
Anni Koivisto, VAMOKin hallituksen puheenjohtaja
puh. 044 1777 955, hpj@vamok.fi

    





Parasta Vaasassa: luonto, opettajat sekä vaihto-opiskelijat

$
0
0

Saksasta VAMKiin vaihto-opiskelemaan saapunut 23-vuotias Hajar Ibrahim vietti Suomessa neljä kuukautta.

- Halusin parantaa omaa englannin kielen taitoani, joten valitsin vaihtomaaksi Suomen, jossa englantia osataan hyvin. Olen kiinnostunut myös skandinaavisista maista ja kulttuurista, Hajar kertoo.

Vaasaan Hajar päätyi, koska ei päässyt Helsinkiin.

- Tämä on mukava kaupunki, vaikkakin joskus hieman autio ja hiljainen. Olen erityisen ihastunut suomalaiseen luontoon, sillä Saksassa ei ole mitään esimerkiksi Lapin luonnon kaltaista, Hajar sanoo.

Suomalaiset ovat Hajarin mielestä hyvin rauhallisia, ujoja ja hiljaisia saksalaisiin verrattuna. VAMKissa parasta Hajarin mielestä ovat opettajat sekä kansainvälisten asioiden koordinaattori Kerstin Berg, jolle Hajar lähettää erityiskiitokset.

Haku VAMKin englanninkielisiin koulutuksiin on käynnissä 27.1. saakka.

 

Hajar_www.jpg

VAMKin monikulttuurisuuden ja vaihto-opiskelijoiden vuoksi Hajar on viihtynyt niin hyvin, että on jo suositellut Vaasassa opiskelua ystävilleen.

Teksti ja kuva: Aija Hokkanen ja Niina Autio

---

Juttusarjassa VAMKin liiketalouden opiskelijat haastattelevat ulkomaalaisia opiskelutovereitaan. Haastattelut on tehty osana viestinnän opintoja.
   

 

Ideoi nimi sosiaali- ja terveysalan kiinteistölle Palosaaren kampuksella!

$
0
0

VAMKin ja Novian sosiaali- ja terveysalan koulutukset muuttavat uuteen osoitteeseen Wolffintie 27-31 Palosaaren kampukselle vuoden 2017 aikana.

Nyt uusi kiinteistö tarvitsee uuden nimen, joka on mielellään toimiva niin ruotsin, suomen kuin englannin kielellä ja kuvastaa yhteistyön dynaamisuutta.

www_Torinäkymä-logolla.jpg

Kuka voi osallistua nimikilpailuun?

VAMKin ja Novian henkilöstö ja opiskelijat.

Minne lähetän nimiehdotukseni?

Sähköpostitse viimeistään 1.3.2016 osoitteeseen jannika.bertlin@novia.fi

Kuka istuu raadissa?

VAMK: rehtori Tauno Kekäle, johtaja Raimo Koivisto, koulutuspäälliköt Regina Nurmi ja Ulla Isosaari, hallintojohtaja Leena Vilkuna, tiedotus- ja markkinointipäällikkö Tarja Gromov.

Novia: rehtori Örjan Andersson, yksikönjohtaja Åsa Nyberg-Sundqvist, lehtori Eva Matintupa, viestintäpäällikkö Jenny Svartsjö, hallintojohtaja Kjell Heir.

Palkinto

VAMKin ja Novian yhteisötuotteista koottu paketti.

www_Kampuspiha-logolla.jpg

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK ja Yrkeshögskolan Novia kehittävät yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan koulutusta ja soveltavaa tutkimusta ”Medibothnia” –projektin sisällä. Yhteistyö tulee tarjoamaan opiskelijoille ajanmukaiset tilat sekä yhteistä opetusta ja opettajien vaihtoa suomen- ja ruotsinkielisten koulutusten kesken. Yhteistyö vahvistaa merkittävästi opiskelijoiden kilpailukykyä Vaasan alueen kaksikielisissä työympäristöissä. Lisää tietoa projektista: www.medibothnia.fi

VAMK ja SeAMK sopivat tekniikan yksiköiden profiileista ja työnjaosta

$
0
0

SeAMK ja VAMK ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka perusteella sovitaan työnjaosta ammattikorkeakoulujen tekniikan koulutuksessa: SeAMK luopuu tietotekniikan koulutustarjonnasta ja VAMK vastaavasti rakennustekniikan koulutustarjonnasta. Viimeinen haku näihin koulutuksiin on vuonna 2016. Molemmilta vapautuvat aloituspaikat ja tutkintotavoitteet 2017 - 2020 siirretään SeAMKin ja VAMKin muihin tekniikan alan koulutuksiin.

SeAMKin ja VAMKin samannimisistä tutkinto-ohjelmista konetekniikka poikkeaa sisällöltään ja profiililtaan selkeästi. Sen sijaan tietotekniikka ja rakennustekniikka ovat molemmilla ammattikorkeakouluilla profiililtaan samankaltaisia.

Vaasan alueella on useita kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä tietotekniikka-alan ja tietotekniikkaa soveltavia yrityksiä.  Seinäjoella on puolestaan useita kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä rakennusalan yrityksiä.

Tuloksena koulutusten profiloinnista syntyy molemmille korkeakouluille merkittävä alan osaamiskeskittymä, joka vahvistaa osaamista myös alueen teollisuuteen. Keskittämällä koulutustarjontaa vapautuu opetus- ja laboratorioresurssia, joita voidaan hyödyntää muissa koulutuksissa. Lisäksi voidaan kasvattaa muiden tutkinto-ohjelmien volyymiä ja vetovoimaa.

Tietotekniikan keskittäminen VAMKiin tukee yliopistoyhteistyön edelleen kehittämistä ja laajuudessaan palvelee paremmin alueen elinkeinoelämää. SeAMKin koulutustarjonnassa rakennustekniikkaa tukevat kaikki kolme tutkintoa: rakennusmestari (AMK), insinööri (AMK) ja insinööri (ylempi AMK). Novia kouluttaa Vaasan alueelle rakennusmestareita ja insinöörejä, joilla palvellaan kaksikielisen alueen yritysten kysyntää.

VAMKilla ja SeAMKilla on ollut toiminnallista yhteistyötä vuodesta 2011 ja tekniikan alan profiileja on kehitetty hyvässä yhteistyössä.
 
Lisätietoja:

- Vaasan ammattikorkeakoulu, rehtori Tauno Kekäle, 040 076 1619
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu, rehtori Tapio Varmola, 040 830 4100

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on 3300 ja henkilöstöä 220. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatekniikkaa ja kansainvälisyyttä. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon lähes 30 tutkinto-ohjelmassa. Näistä kolme on englanninkielistä. Lisäksi SeAMKilla on useita kansainvälisiä kaksoistutkinto-ohjelmia. SeAMKissa on noin 5000 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on vahvasti mukana sekä alueellisessa, valtakunnallisessa että kansainvälisessä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyössä.

BOOM! VAMKin englanninkielisten koulutusten hakijamäärä kasvoi

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin viime viikolla päättynyt englanninkielisten koulutusten haku sujui erittäin hyvin. Tarjolla oli kaksi englanninkielistä koulutusta, joihin saatiin yhteensä 1862 hakijaa.

Kasvua viime vuodesta oli yli 10 prosenttia.

- Suomalaisten ensisijaisten hakijoiden määrä kansainvälisen liiketoiminnan eli International Business -koulutukseen lähes nelinkertaistui viime vuodesta, iloitsee opiskelijavalintakoordinaattori Juha Vierola VAMKin hakijapalveluista.

Suomen lisäksi eniten hakijoita koulutuksiin oli Vietnamista, Venäjältä, Kiinasta ja Nepalista, kun vastaavasti afrikkalaisten hakijoiden määrä vähentyi merkittävästi. VAMK tarjoaa englanniksi opiskeleville monipuolisia mahdollisuuksia tehdä opintoihin liittyviä projekteja ja harjoittelua yhteistyössä Vaasan seudun kansainvälisen elinkeinoelämän kanssa.

Valintakokeet VAMKin englanninkielisiin koulutuksiin järjestetään huhtikuussa.

Lisätietoja:

Opiskelijavalintakoordinaattori Juha Vierola
juha.vierola@vamk.fi, puh. 040 773 8119

VAMK yourself! Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on 3300 ja henkilöstöä 220. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatekniikkaa ja kansainvälisyyttä. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.



VAMKin IB iloitsee hienoista hakijaluvuista

$
0
0

VAMKin International Business- eli IB-koulutuksen opiskelijat opettajineen ovat kiertäneet Vaasan seudun lukioita syksyn ajan. Kansainvälisen opiskelijaporukan missiona oli kertoa ilosanomaa omista opinnoistaan ja innostaa lukiolaisia hakemaan englanninkieliseen koulutukseen.

Lukiolaiset saivat kuulla VAMKin aidosti kansainvälisestä ilmapiiristä, johon kuuluu 400 ulkomaalaista opiskelijaa vuosittain. Lisäksi IB-opiskelijat kertoivat erilaisista opiskelutavoista, joita VAMKissa käytetään, erityisesti yritysten kanssa yhteistyönä tehtävistä projekteista. Myös pienet ryhmäkoot ja ammattitaitoiset, kansainväliset opettajat ovat IB-koulutuksen vahvuuksia, joita haluttiin tuoda korkeakouluopintojaan suunnittelevien nuorten tietoisuuteen.

Yhteinen ponnistelu palkittiin hienolla tuloksella: suomalaisten hakijoiden määrä koulutukseen peräti nelinkertaistui viime viikolla päättyneessä yhteishaussa.

- On hienoa, että aito ja energinen markkinointimme henkilökohtaisilla kohtaamisilla höystettynä huomattiin. Tästä suuri kiitos mukana olleille aktiivisille opiskelijoillemme, iloitsee Niklas Kallenberg, VAMKin IB-ohjelman lehtori.

www_IB_4.jpg

Esittelytiimiin kuuluneet opiskelijat sekä opettajat Niklas Kallenberg ja Camilla Harald juhlistivat hienoa hakutulosta kakun kera.

Lue lisää uutisistamme:
http://www.puv.fi/fi/news/boom-vamkin_englanninkielisten_koulutusten_hakijamaara_kasvoi/

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Tarja Gromov

Uusia ammattikorkeakoulututkintoja 29.1.2016

$
0
0

29.1.2016

Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, tradenomi (AMK)

Alanko Jere Oskari, Vaasa
Jormanainen Jenni-Maaria, Vaasa
Tuomi Matias Valtteri, Turku

Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, tradenom (YH)

Söderman Lukas Karl Anders, Vasa
Väkeväinen Jonne Juhani, Åårhus/Vasa

Tietojenkäsittelyn koulutus, tradenomi (AMK)

Ala-Juoni Sanna Mariitta, Kauhajoki

Rakennustekniikka, insinööri (AMK)

Martin Tommy Kristian, Vaasa

Ympäristöteknologia, insinööri (AMK)

Kankainen Juhana Mika Samuli, Vaasa
Ojalehto Ilkka Olavi, Vantaa

Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, sairaanhoitaja (AMK)

Mäki Susanna, Vaasa
Puutio Milla Maari, Vaasa

Suomen kielen kiemurat askarruttavat Leonidin tarinassa

$
0
0

VAMKin Foorumin tammikuun tarina on Leonid Kuzminin pohdinta suomen kielen opiskelusta ja käytöstä. Leonidin ajatukset ovat mielenkiintoisia ja tarinan kruunaa suomen kielen monimutkaisuutta havainnollistava kuva! Lue koko postaus täältä.

Pietarista kotoisin oleva Leonid tuli opiskelemaan VAMKin International Business -koulutukseen reilu vuosi sitten, jolloin ei osannut suomen kieltä sanaakaan. Haastava kieli oli kuitenkin tärkeä syy hakeutua opiskelemaan VAMKiin. Myös suomalainen kulttuuri kiehtoi.

- Ystäväni suositteli VAMKia, jossa on mahdollista opiskella myös englanniksi. Ajattelin, että opin suomen kielen samalla reissulla, kertoo Leonid.

Leonid on puhunut sinnikkäästi suomea, vaikka suomalaiset kääntävät keskustelun mielellään englantiin.

- Onneksi suomalaiset opiskelukaverit ja muut ystävät ovat tukeneet kieliopintojani ja jaksaneet opettaa ja puhua kieltä minulle. Kielen aktiivinen käyttäminen onkin paras tapa oppia sitä, Leonid tietää.

Valmistumisen jälkeen Leonidin ajatuksissa on muuttaa takaisin Pietariin ja mennä töihin kansainväliseen yritykseen.

- Suomen kielen taitoni ja se, että olen asunut ja opiskellut maassa, on huikea valttikortti Pietarissa, Leonid uskoo.

Foorumilla VAMKilaiset voivat jakaa arjestaan tarinoita, mutta myös hyväntuulinen fiilistely on tervetullutta. Paras tarina palkitaan kuukausittain!

Kerro tarinasi osoitteessa: https://whatthe.vamk.fi/

www_LeonidTammikuu.jpg

Pietarin hulinaan tottunut Leonid on nauttinut elämästään rauhallisessa ja turvallisessa Vaasassa. Opintojen myötä saadut suomalaiset ja kansainväliset ystävät ovat olleet opiskeluajan parasta antia.

Teksti ja kuva: Eliina Salmela


To build a Biogas Plant or an Incineration Plant – that is the question

$
0
0

The question in the headline was examined by teams of Finnish and Danish engineering students in January at VAMK when we had the pleasure of receiving a visiting group of Danish engineering students from UCN Aalborg together with their teachers Niels Jørgen Andreasen and Mariia Kravchenko. The Danish students were joining VAMK`s mechanical engineering students in a “Waste to energy” workshop for two weeks.

This workshop was organized as a joint effort between VAMK`s Energy and Environment and Mechanical Engineering degree programs and UCN`s Energy Management degree program. The main responsibility was carried out by VAMK`s teachers Adebayo Agbejule and Vesa-Matti Honkanen and HODs Riitta Niemelä and Lotta Saarikoski and several UCN staff members.  In the future VAMK´s students from both the energy and environment as well as the mechanical engineering degree program will visit UCN in order to participate in an energy related workshop organized by the Danish counterpart. 

During the two weeks of the workshop the students were e.g. making an excursion to Jepua biogas plant, Westenergy incineration plant and Stormossen biogas plant. After the excursion the students had lectures in the field of waste, technology and environmental issues.  The main task for them was to choose technology and develop a plan how to start a waste to energy plant in a certain country abroad. This assignment was carried out in multicultural teams where VAMK´s and UCN`s students were mixed. 

The students presented their project work on the last day of the workshop and the results were very good. Both technology as well as team working skills were being developed.  It can be concluded that this is a very effective way of learning and many students expressed their wish that the pedagogy at UAS:s could move more  into this direction in the future. Also the teaching staff found the workshop method very useful and rewarding even though it demands more preparation and organizing work than the traditional classroom teaching.  

 

See you next autumn in Denmark!

 

 jeppobiogasgroupphpt_2.jpg

Visit to Jeppo Biogas plant in Jepua.

 

 compstormossen group_2.jpg

New knowledge about waste management at Stormossen.

 

 joukkokuvaUCNworkshop2016_3.jpg

Happy VAMK and UCN students and staff  after the presentations.

 

Text: Lotta Saarikoski, Principal Lecturer, Head of Degree Programme
Photos: Lotta Saarikoski and Kodjovi Lotchi

VAMK-täydennyskoulutus: Työterveyshuollon koulutus terveydenhoitajille (15 op)

$
0
0

Koulutus antaa pätevyyden toimia työterveyshuoltolain ja sen nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen (708/2013) määrittelemänä työterveyshuollon ammattihenkilönä.

Koulutuksen kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakea terveydenhoitajan tutkinnon suorittaneet henkilöt. Työterveyshoitajan tehtävissä työskentely katsotaan eduksi.

Ajankohta

Koulutus toteutetaan 8.8.2016 – maaliskuun 2017 välisenä aikana valtakunnallisen ammattikorkeakouluverkoston ja Työterveyslaitoksen yhteistyönä.

Sisältö ja toteutus

Koulutus sisältää lähiopetusta (14 päivää, kaksi lähipäivää kuukaudessa), verkko-opiskelua sekä itsenäistä opiskelua.

Hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaiset osaamiskokonaisuudet:

  • Työterveyshuollon toimintaympäristöosaaminen 3 op
  • Työn terveysvaarojen ja kuormitustekijöiden sekä työpaikan voimavarojen tunnistamis- ja arviointiosaaminen 5 op
  • Terveyden sekä työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisen ja edistämisen osaaminen 5 op
  • Arviointi- ja kehittämisosaaminen 2 op

Hinta

3400 €

Hakeminen

26.1.–31.5.2016 oheisella hakulomakkeella pdf. Huom. hakemuksen tulee olla perillä 31.5.2016 mennessä.

Tulosta hakemus ja lähetä osoitteeseen:

Anne Puska
Vaasan ammattikorkeakoulu
Raastuvankatu 31−33,
65100 VAASA

Lisätietoja koulutuksesta:

Päätoiminen tuntiopettaja Anne Puska
anne.puska@vamk.fi, puh. 020 7663 551

Koulutuspäällikkö Regina Nurmi
regina.nurmi@vamk.fi, puh. 0400 113 957

vamk.fi/taydennyskoulutus

Aamiaistilaisuus PK-yrityksille myyntityön asiakassuhteiden hallinnasta 8.3.2016

$
0
0

PK-Inno -hanke järjestää yhdessä Vaasan Yrittäjät ry:n ja eCraft Oy:n kanssa PK -yrityksille suunnatun
aamiaistilaisuuden myyntityön asiakassuhteiden hallinnasta

 

Tiistaina 8.3.2016 klo 8.30 – 10.30

Vaasan ammattikorkeakoulu, Wolffintie 30, tila WA2001

 
Yrittäjillä on mahdollisuus keskustella VAMKin opettajien ja eCraftin asiantuntijoiden kanssa asiakassuhteiden hallinnasta (CRM) ja myyntityön työkaluista. Tilaisuuden kerrotaan myös VAMK:n yrityksille tarjoamista yhteistyömuodoista.

PK-Inno –hankkeen tavoitteena on aluevaikuttavuuden lisääminen yritysyhteistyön kautta. Hanke tukee uuden yritystoiminnan ja yritysten välisten yhteistyöverkostojen luomista, edistää ammattikorkeakoulun työelämälähtöistä opetusta ja tarjoaa opiskelijoille kontakteja ja projektitöitä yrityksiin. Lisätietoja hankkeesta http://www.puv.fi/fi/com/projects/pk-inno

 

Ilmoittautuminen http://www.yrittajat.fi/fi-FI/rannikko-pohjanmaanyrittajat/vaasa/tapahtumakalenteri

 

Lisätietoja:

-Lehtori Kenneth Norrgård, kno@vamk.fi

Kutsu: Kutsu

 

Learning English through rewarding practice

$
0
0

The first-year business students at VAMK arranged an international trade fair as a part of their English language and communication course. The companies and the products were made up for the purpose of practicing English communication skills.

www_tradefair1.jpg

The fair attracted a lot of VAMK students and staff.

The sales pitch emphasizing the benefits of the product and service was in the center of the oral presentations, but in addition the company sales reps at the stands had to know the features of the product.

There were also different competitions and questionnaires to attract customers to visit and at the same time to collect information about the visitors for later contacts. In addition, samples were also there for view –and for tasting. Special sales offers completed the fair experience.

www_tradefair2.jpg

Benita and Nina had a business idea of online cake company.

www_tradefair4.jpg

Jeri, Petteri and Matias enjoyed the international atmosphere.

www_tradefair5.jpg

The fair day has been surprisingly fun although it felt a little stressful beforehand, said Veera, Emilia and Hilda who sold health water.

Photos: Eliina Salmela

VAMK ja VY kaupallisen alan koulutusyhteistyöhön

$
0
0

VAMK ja Vaasan yliopisto ovat sopineet yhteisen kaupallisen alan opetuksen käynnistämisestä ensi syksystä alkaen. Yhteistyö edistää opiskelun joustavuutta ja parantaa opintomahdollisuuksia, kun tarjolla on yhdessä tuotettavia ja ristiin tarjottavia opintoja.

– Kaupallisen alan yhteistyö on vahva jatko jo aiemmin sovitulle yhteiselle tekniikan opetukselle: se on voimannäyttö vaasalaisesta mallista, jolla olemme kansallisella tasolla edelläkävijöiden joukossa korkeakoulutuksen uudistamisessa elinkeinoelämän muuttuviin tarpeisiin, toteaa VAMKin rehtori Tauno Kekäle.

– VAMKin kanssa tehtävä yhteistyö on Vaasan yliopistolle tärkeää ja kiinnostavaa. Samalla kun yliopistona pyrimme tekemään kansainvälistä huippututkimusta tietyillä aloilla, pystymme tämän kaltaisen yhteistyön avulla huolehtimaan alueen elinkeinoelämän ja liiketoiminnan tarpeista. Tieteellinen tietäminen saa uudenlaisia yhteistoimintaympäristöjä, sanoo VY:n rehtori Suvi Ronkainen.

Uusia sisältöjä ja joustavuutta

Ensimmäiset yhteiset opintojaksot ja opintopolut tulevat tarjolle jo lukuvuonna 2016–2017.  Yhteistyö koskee yliopiston kauppatieteiden kandidaatin ja ammattikorkeakoulun tradenomikoulutuksen opiskelijoita. Molempiin koulutuksiin haetaan edelleen omilla pääsykokeillaan, ja tutkinnot säilyvät ennallaan. Toimenpiteillä halutaan hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia, käyttää opetusresursseja tehokkaasti ja sujuvoittaa entisestään tradenomien siirtymistä halutessaan yliopistoon maisterivaiheen koulutukseen.

– Voimme tarjota opiskelijoille uudenlaisia valinnanvaraa ja opetussisältöjä, mikä vahvistaa myös vetovoimaamme, iloitsee VAMKin liiketalouden johtaja Elina Martin.

Tradenomitutkinnon sisältö toteutetaan niin, että se antaa riittävät valmiudet siirtyä joustavasti kauppatieteiden maisteriohjelmiin. Ensimmäiseksi valmistellaan laskentatoimen ja International Business -ohjelmiin johtavat opintopolut. Lisäksi selvitetään insinöörien sisäänottoa, erityisesti Strategic Business Development -maisteriohjelmaan.

Korkeakoulukumppanukset aikovat lisätä myös yrittäjyyskoulutuksen tarjontaa. Jo nykyisin opiskelijoille on tarjolla mm. yhteinen Start Up ABC -projektityökurssi.

vamkvykaupanala_webmuok.jpg

Vaasan yliopiston rehtori Suvi Ronkainen, VAMKin liiketalouden johtaja Elina Martin ja rehtori Tauno Kekäle. Kuva: Tarja Gromov

Lisätietoja:
Rehtori Tauno Kekäle, VAMK, puh. 040 076 1619
Rehtori Suvi Ronkainen, VY, puh. 029 449 8073

Technobothia sai uuden robotin

$
0
0

Technobothnian konetekniikan laboratorioon on hankittu uusinta sukupolvea edustava ABB IRB1200-teollisuusrobotti. Robotin ominaisuudet erityisesti ohjausjärjestelmien osalta edustavat uusinta teknologiaa, esimerkiksi uuden IRB1200-robotin ohjaaminen ja ohjelmointi on mahdollista usealla eri tavalla perinteisen ohjainpaneelin ohella, muun muassa tablettiin asennetun sovelluksen kautta.

Teollinen internet on vahvasti mukana robotiikassa, ja uusi robotti on luonnollisesti kytketty tietoverkkoon. Lisäksi robotin tarkkuus on merkittävästi parempi kuin perinteisillä teollisuusroboteilla, mikä mahdollistaa aivan uusien sovelluskohteiden kartoittamisen.

Uuden robotin myötä VAMKin robotiikan opetusympäristö nousee uudelle tasolle. Monipuolistunut robottivalikoima vastaa nykyaikaisen koulutuksen sekä alueen teollisuuden tarpeisiin.

www_tb_uusirobo.jpg

Nykyaikaisen robotin ohjaus onnistuu muun muassa tabletin kosketusnäytöltä.

Teksti ja kuva: Osku Hirvonen

Uusia ammattikorkeakoulututkintoja 26.2.2016

$
0
0

Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, tradenomi (AMK)
Laitinen Amalia Iida Maria, Vaasa
Liimatainen Laura Eveliina, Vaasa
Rännäli Amanda Emilia, Vaasa

Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, tradenom (YH)
Hannus Jeanette Angelica, Vasa

Matkailun koulutusohjelma, restonomi (AMK)
Tapaninen Emma Susanna, Vaasa

Energia- ja ympäristöteknologia, insinööri (AMK)
Alenius Mathias Ville, Vaasa
Rautio Lotta Maria, Hyvinkää

Information Technology, Bachelor of Information Technology
Lundy David, Vaasa
Ser Burcu

Mechanical and Production Engineering, Bachelor of Engineering
Assibu Aboagye Joseph, Vaasa

Sähkötekniikka, insinööri (AMK)
Linna Teemu Tapani, Vaasa
Öström Tero Mikael, Vaasa

Tietotekniikka, insinööri (AMK)
Al-Sherifi Haidar, Tampere

Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, sosionomi (AMK)
Heino Sari Tuulia, Vaasa
Hintsala Mira Marika, Espoo
Lilja Eija Helena, Vaasa
Nurminen Tuuli Maria, Vaasa

Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, sairaanhoitaja (YAMK)
Ahonen Helinä Susanna, Vaasa


Hakuaika lähestyy! Pop-Up Study Info pääkirjastolla ti 8.3.

$
0
0

Mitä VAMKissa voi opiskella? Sopiiko monimuoto-opiskelu tai avoin ammattikorkeakoulu minulle? Kuinka koulutuksiin haetaan?

Mikäli suunnittelet opintojen aloittamista, tule piipahtamaan Vaasan aikuiskouluttajien järjestämässä infotilaisuudessa

Aika:  tiistaina 8.3. klo 14.00-19.00
Paikka: Vaasan pääkirjastolla

VAMKista kysymyksiisi on vastaamassa opetussuunnittelija Kristiina Pulakka.

Tervetuloa!

Popup_study.jpg

Opiskelijoille valmiuksia muuttuvan työelämän kohtaamiseen

$
0
0

VAMK on mukana VALTE (Valmiina työelämään!) -hankkeessa, jossa autetaan opiskelijoita ymmärtämään työhyvinvoinnin kokonaisuus ja merkitys sekä vaikuttamaan heidän asenteisiinsa, jotta he suhtautuisivat myönteisesti työhön ja sen kehittämiseen. Opintokokonaisuus on kymmenien tuhansien opiskelijoiden tavoitettavissa vuosittain, minkä toivotaan heijastuvan vähitellen työelämään myönteisesti.

Valmistuvat opiskelijat tarvitsevat sellaisia työelämän valmiuksia, tietoja ja taitoja, jotka mahdollistavat tuottavan ja ilmapiiriltään positiivisen työnteon ajoittain myös voimakkaasti muuttuvissa työtehtävissä ja -ympäristöissä. Hankkeen tuloksena syntyy työhyvinvoinnin opintokokonaisuus, jonka opetuksessa käytetään viimeisimpiä digitaalisen tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi järjestetään kansallisia ja alueellisia työhyvinvointiseminaareja sekä muodostetaan oppilaitos- ja opettajaverkostot.

Työhyvinvoinnin opintokokonaisuus pyritään saamaan osaksi opiskelijoiden tutkintoja niin ammattiopistoista, ammattikorkeakouluista kuin yliopistoista valmistuville opiskelijoille. Yleiset työelämätaidot eivät kuulu luontevana osana mihinkään tieteenalaan ja ammattiin, vaan ne on välttämätöntä opettaa omana muuhun koulutukseen integroituna kokonaisuutenaan. Uutta hankkeessa on, että se toteutetaan isona kokonaisuutena, jossa integroidaan kaikkien osapuolten erityisosaaminen.

Keskeisiä teemoja opinnoissa ovat myönteinen suhtautuminen työelämään, oikea työkäyttäytyminen, muutoskyvyn vahvistaminen ja selkeä tietoisuus nykytyöelämän moninaisuudesta ja vaatimuksista. Tällä tavoitellaan työelämän laadun paranemista ja uuden työhyvinvointikulttuurin luomista työpaikoille. Mitä useampi henkilö tiedostaa työhyvinvoinnin, sitä paremmin se leviää työpaikoille ja saa aikaan toivottuja vaikutuksia.

Hankkeen päätoteuttaja on Turun yliopiston informaatioteknologian laitos. Osatoteuttajina ovat Vaasan ammattikorkeakoulun lisäksi Turun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu, Oulun seudun ammattiopisto, Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto, Lapin yliopisto sekä Saimaan ammattikorkeakoulu.

Hanke toteutetaan 1.11.2015 - 31.10.2018 ja se tukee yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammattiopistojen välistä yhteistyötä kansallisesti ja alueellisesti. Hankkeen budjetti on 1,6 miljoonaa euroa, josta 1,2 miljoonaa euroa kattaa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) avustus.

www_logo_vipuvoimaa.jpg

Saksalainen viikko Tritoniassa 7.3.-12.3.

$
0
0

Saksalaista viikkoa vietetään jälleen Tritoniassa 7.3.-12.3.2016. Tarjolla on elokuvia, esitelmiä, musiikkia, ruokaa, olutmaistelua sekä paljon muuta.

Ohjelma löytyy osoitteesta http://deutschewoche.org.

Tervetuloa!

YuMi tuli kylään

$
0
0

Technobothniassa opiskelijat touhuavat uuden robotin ympärillä; yksi opiskelija asettaa liikekomentoja tabletilla ja toiset siirtelevät robotin käsivarsia eri asentoihin. Tarkoitus on saada YuMi-robotti pilkkimään.

- Opiskelijat ovat Roboakatemian projektissa kehitelleet ja tehneet mobiilijalustan YuMille, kertoo VAMKin konetekniikan lehtori Mika Billing ABB:n kehittämästä YuMi-robotista, joka on saatu vierailulle Technobothnian labraan VAMKin opiskelijoiden käyttöön.

YuMi (”You and Me”) on kollaboratiivinen- eli yhteistyörobotti ja se on tarkoitettu toimimaan ihmisen työkaverina. Ulkomuodoltaan 38-kiloinen YuMi muistuttaa ihmisen ylävartaloa. Se on suunniteltu kaksikätiseksi, sillä usein ihmisen työpisteellä on työkaluja ja tavaroita molemmille käsille.

Robotti pystyy käyttämään käsiään yhdessä, jolloin ne liikkuvat samassa koordinaatistossa. Sen käsiin saa myös kamerat, jolloin toinen käsi voi kuvata ja toinen esimerkiksi poimia pihdeillä. YuMin kaksikätisyys on pääasiallisesti eduksi pienissä kokoonpanotehtävissä, missä käsiteltävät kappaleet ovat kevyitä. YuMi-robotti toimii esimerkiksi parhaillaan pistorasioiden kokoonpanossa ABB:n tehtaalla Porvoossa.

 www_Yumi3.jpg

VAMKin opiskelijat ideoivat pilkkitehtävän YuMi:lle.

Lähemmäs ihmistä

Robotin ohjaaminen tapahtuu perinteisesti ohjauspaneelilla kuten tavallisissa teollisuusroboteissa, mutta YuMissa on mahdollisuus myös kädestä pitäen ohjaamiseen: tällöin robotin kädestä otetaan kiinni ja siirretään se haluttuun paikkaan.

Apuna ohjaamisessa käytetään tablettitietokonetta. Uudet robotit kuten YuMi on helppo liittää tietoverkkoihin ja niiden käyttö onnistuu myös verkkojen yli.

- YuMi on ihmisen kanssa yhteistyöhön suunniteltu ja kykenevä teollisuusrobotti. Se on kokonaan uutta teknologiaa, sillä robotti ei tarvitse ympärilleen turva-aitoja tai muita suojalaitteita. Kädet ovat kevytrakenteiset ja pehmustetut, joten niillä ei pysty vahingoittamaan samalla alueella toimivia työkavereita, määrittelee YuMi-tuotepäällikkö Teemu Rantala ABB:ltä.

YuMi ei riitä vielä raskaampaan teollisuuteen, mutta robotiikassa on tapahtumassa selvä murros.

- Niiden käyttö laajenee, kun ne eivät ole vain häkeissä hitsaamassa tai maalaamassa, vaan tulevat lähemmäs ihmistä. Se on nyt menossa oleva iso trendi, kertoo Mika Billing.

www_Yumi4.jpg 

YuMia ohjataan kädestä pitäen ja tabletilla.

www_Yumi5.jpg

Robotin liikkeitä ja komentoja voidaan seurata myös tietokoneelta.

Oma robotti koulutuskäyttöön

Kevään 2016 aikana VAMKissa alkaa Modernin Robotiikan koulutusyhteistyö (MoRo) -hanke, jossa perehdytään kollaboratiiviseen robotiikkaan, keksitään sille käyttökohteita ja otetaan yritykset mukaan. Lisäksi kehitetään koulutusta yhdessä Turun ja Tampereen ammattikorkeakoulujen kanssa. MoRo-hankkeen alkaessa on VAMKille tarkoitus hankkia oma YuMi-robotti.

Teemu Rantala on iloinen tulevasta hankkeesta, jossa on tarkoitus tutkia yhdessä yritysten kanssa mahdollisuuksia siitä, mitä yhteistyörobotti voi antaa yrityksille. Rantalan mukaan YuMin tulevaisuus näyttää suurelta mahdollisuudelta.

- Uskon, että yhteistyöroboteista tulee uusi alue robotiikkaan. Se ei siis korvaa perinteisiä robotteja, vaan luo rinnalle uuden robotiikan aluevaltauksen.
 

www_Yumi6.jpg

VAMK tekee yhä enemmän yhteistyötä robottitoimittajien kanssa. YuMi oli viikon ajan VAMKin käytössä ja ABB järjesti myös robottikoulutuksen omalle väelleen Technobothnian tiloissa.

Teksti ja kuvat: Jonna Kaunio

Katso Yle Areenan video YuMista: http://areena.yle.fi/1-3199615

Vihreät miehet valloittivat Tampereen lukiot

$
0
0

Kello löi tiistaiaamuna 04.55, kun viimeisetkin matkalle lähtijät oli poimittu kyytiin, ja VAMKin värikäs pakettiauto suuntasi nokkansa kohti Sammon keskuslukiota ja Kalevan lukiota. VAMKin liiketalouden opiskelijoiden tehtävänä oli suorittaa sissimarkkinointitempaus, jonka toimeksiantajana oli Vaasan ammattikorkeakoulu.

www_sissi2.jpg

Kolmannen vuoden markkinoinnin opiskelijat Karina Mamadalieva, Tiia Patinen, Emilia Korkia-Aho, Eetu Ehrola, Joonas Haataja ja Robin Valli veivät VAMK-energiaa Tampereelle.

Tempauksen tarkoituksena oli markkinoida Vaasan ammattikorkeakoulua sekä lisätä Vaasan tunnettuutta tamperelaisten nuorten keskuudessa. Markkinointiprojektiin osallistunut Eetu Ehrola korostaa projektin ajankohtaisuutta.

– Abeilla on pian edessään valinta jatko-opiskelupaikasta, joten olimme liikkeellä parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Katso opiskelijoiden tekemä video sissimarkkinointitempauksesta.

Haalarikulttuuria ja opiskelijaelämää

VAMKin markkinointia hoidettiin ständillä Instagram-kilpailun, haalarimerkkien, karkkien ja iloisten VAMK-opiskelijoiden voimin. Projektissa mukana ollut Emilia Korkia-Aho piti haalarikulttuurista kertomista tärkeänä ja nuoria kiinnostavana aiheena.

– Olen itsekin ennen opintojani ihmetellyt katukuvassa näkyviä värikkäitä haalareita ja miettinyt, mitäköhän kaikkea niihin liittyy, Korkia-Aho kertoo.

Tamperelaisille nuorille näytettiin myös kuvia Vaasasta ja opiskeluelämästä. Monipuolinen kuvaesitys sai paljon huomiota erityisesti Sammon keskuslukiossa, jossa se pyöri suurella näytöllä koulun yhdistetyssä aula- ja ruokailutilassa. Tempaus muistutti lukiolaisille, että Vaasa on hyvä vaihtoehto.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä projektin toteutukseen.

– Oli huippua päästä tekemään oikeaa projektia, josta sai tärkeää kokemusta tulevaisuutta varten, toteaa Karina Mamadalieva.

Hakeminen VAMKin päivä- tai monimuoto-opintoihin 16.3. - 6.4. osoitteessa opintopolku.fi

www_sissi.jpg

Anna Niskanen ja Joonas Haataja edustamassa VAMKia Kalevan lukiolla.

Teksti ja kuvat: Liiketalouden opiskelijat Tiia Patinen, Sanna Saari ja Anna Niskanen

Viewing all 1035 articles
Browse latest View live