Quantcast
Channel: Ajankohtaista
Viewing all 1035 articles
Browse latest View live

Onhan sinulla jo Hakijan opas 2017?

$
0
0

Vielä ehdit tilata huikean Hakijan oppaamme!

Täytä lomake VAMKin sivuilla ja lähetämme esitteen kotiisi.

VAMK-hakijanopas-KANSIKUVA350.jpg

 

 

 

 

 

 

 


Tulevaisuuden korkeakoulutusta visioitiin Aleressa

$
0
0

Oppimiskeskus Aleressa järjestettiin perjantaina 24. maaliskuuta opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyöpaja 2030. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on käynnistänyt visiotyön, jossa määritellään korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila vuoteen 2030.

– Visiotyön tarkoituksena on tuottaa tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa laadukkaan, vaikuttavan ja kansainvälisesti kilpailukykyisen suomalaisen korkeakoulujärjestelmän kehittämisen vuoteen 2030 mennessä, sanoi päivän puheenjohtaja toiminut ministeriön ylijohtaja Tapio Kosunen.

Visio työstetään laajassa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja sidosryhmien kanssa syyskuuhun 2017 mennessä.

www_Grahn-Laasonen.jpg

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avasi visiotyöpajan kertomalla odotuksista korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuustyölle.

www_Kosunen.jpg

Ministeriön ylijohtaja Tapio Kosunen peräänkuulutti laadukasta, vaikuttavaa ja kilpailukykyistä koulutusta.

– Haluamme saada teidän mielipiteitänne kysymyksiin, kuten kuinka laaja korkeakoulusektorimme tulevaisuudessa on, mitä tapahtuu duaalimallille ja tutkintorakenteille, miten toiminta tulevaisuudessa rahoitetaan, miten saamme omien vahvuuksiensa ympärille rakentuvia yliopistoja ja miten voimme lisätä tutkimuksen vaikuttavuutta, ministeri esitti.

Päivän aikana puheenvuoron saivat myös Vaasan korkeakoulujen opiskelijat ja henkilöstö. Opiskelijat toivoivat erityisesti työrauhaa, jotta uudistukset ja muutokset saataisiin toteen.

Lue lisää visiotyöpajasta täällä: http://www.uva.fi/fi/news/visiotyopaja/

Kuvat: Tiina Ramsila

Sosiaali- ja terveysalan esivalintakokeen ennakkomateriaali julkaistu

VAMK-täydennyskoulutus: Työterveyshuollon koulutus terveydenhoitajille ja fysioterapeuteille, ...

$
0
0

www_terveydenhoitaja.jpg

VAMK ja Yrkeshögskolan Novia toteuttavat yhteisen, kaksikielisen koulutuksen, johon voivat hakea kaikki terveydenhoitajan tai fysioterapeutin tutkinnon suorittaneet henkilöt. Työterveyshoitajan tehtävissä työskentely katsotaan eduksi.

15 opintopisteen laajuinen koulutus antaa pätevyyden toimia työterveyshuoltolain ja sen nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen (708/2013) määrittelemänä työterveyshuollon ammattihenkilönä.

Koulutus toteutetaan 14.9.2017–16.3.2018, ja se sisältää 14 päivää lähiopetusta, verkko-opiskelua sekä itsenäistä opiskelua. Koulutukseen haetaan pdf-lomakkeella, joka tulee toimittaa Vaasan ammattikorkeakouluun 15.5. mennessä:

Anne Puska
Vaasan ammattikorkeakoulu, Alere
Wolffintie 27-31
65200 VAASA

Lisätietoja koulutuksesta:
http://www.puv.fi/fi/professional/taydennyskoulutus/sosiaali-ja_terveysalan_taydennyskoulutukset/

Aleren ravintola ja kahvila avataan maanantaina 3.4.

Kavereita, kielitaitoa ja kansainvälisiä kokemuksia

$
0
0

Kansainvälisillä opintojaksoilla opiskelijat ja opettajat eri maista kokoontuvat oppimaan yhdessä. Tällä kertaa VAMKin sosiaalialan osasto sai vieraita belgialaisesta Thomas More -yliopistosta, josta saapui kollegoita ja opiskelijoita viikoksi tutustumaan Vaasaan ja VAMKiin.

- Belgiasta saapuneet opiskelijat asuivat viikon suomalaisopiskelijoiden luona, joten he saivat aidon kosketuksen vaasalaiseen opiskelijaelämään, kertoo opintojaksoa järjestämässä ollut Ann-Sophie Blomqvist, VAMKin lehtori.

Yhteisellä sosionomikoulutuksen opintojaksolla paneuduttiin maahanmuuttoon. Suomalaisten ja belgialaisten opiskelijoiden lisäksi opintojaksolle osallistui opiskelijoita muun muassa Ukrainasta ja Vietnamista.

- Teemaa käsiteltiin jokaisen osallistuvan opiskelijan näkökulmasta. He tutkivat aihetta oman maansa osalta ja kertoivat sen jälkeen muille, miten maahanmuutto siellä toimii, ja miten siihen suhtaudutaan, sanoo Blomqvist.

www_GreenRoom_VAMKstudents.jpg

Opintojaksolle osallistui sosiaalialan opiskelijoiden lisäksi VAMKin englanninkielisen tietotekniikan koulutuksen ja Yrkeshögskolan Novian opiskelijoita. Opettaja Ellen Milants (kesk.) Belgiasta seurasi opiskelijoiden työskentelyä.

Vaihto-opiskelijoille oli järjestetty eri asiantuntijoiden pitämien luentojen lisäksi tutustumiskäynnit vaasalaiseen päiväkotiin sekä mielenterveyskuntoutujille suunnattuun Sateenkaaritaloon. Tiiviiden opiskelupäivien jälkeen nautittiin myös yhteisestä vapaa-ajanohjelmasta.

- Illanvietossa Lepikon leirikeskuksessa vieraat pääsivät maistelemaan suomalaisia ruokia ja saunomaan. Suuri elämys heille oli myös päästä kävelemään meren jäälle, Blomqvist hymyilee.

www_KV_vieraat_VAMKstudents.jpg

Thomas More -yliopistosta saapunut Jurgen Basstanie luennoi opiskelijoille Tree of Life -menetelmästä.

www_KV_vieraat_VAMKstudents_2.jpg

Luennon jälkeen teemaa pohdittiin tiimeissä. Uuden osaamisen lisäksi myös kielitaito karttui.

Kansainvälistymistä kotikampuksella

Kansainvälisyys sekä monikielisyys ja -kulttuurisuus ovat tärkeä osa VAMKin opetusta ja arkipäivää. Vuosittain VAMKissa opiskelee noin 400 ulkomaalaista opiskelijaa, jotka edustavat lähes 50 eri kansallisuutta. Oman lisävärinsä opiskeluun tuovat ulkomaalaiset vierailijaluennoitsijat.

Kansainväliset opintojaksot tarjoavat tuoreita näkökulmia, huimia elämyksiä ja elinikäisiä ystäviä, niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

- VAMKilla on sata partnerikoulua maailmalla, joten opiskelijoilla on erinomaiset vaihto-opiskelumahdollisuudet. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä tutuista ympyröistä minnekään, sillä kansainvälisiä kokemuksia voi kartuttaa kätevästi myös kotikampuksella, VAMKin kv-toimistosta kerrotaan.

www_KV_vieraat_opet.jpg

Belgialaiskollegoiden lisäksi vieraiksi saatiin myös opettajakollegoita Englannista, joiden kanssa suunniteltiin kolmen korkeakoulun yhteistä opintojaksoa ensi vuodelle.

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat: Eliina Salmela, Riku Niemistö

Uusia ammattikorkeakoulututkintoja, tammi-maaliskuu 2017

$
0
0

Sosionomi (AMK)
Haikonen Fanni Maria, Mustasaari
Pouttu Sanni Anna Maria, Laihia
 
Sairaanhoitaja (AMK)
Marjeta Virve Annica, Vaasa
 
Terveydenhoitaja (AMK)
Isola Salla-Maarit, Seinäjoki
Klemola Laura Eveliina, Laihia
 
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, sairaanhoitaja (ylempi AMK)
Vinkanharju Lea Katariina, Laihia

Konetekniikka, insinööri (AMK)
Latva Juho Matias, Kurikka
 
Ympäristöteknologia, insinööri (AMK)
Heiskanen Harri Tapani, Kauhava
Lammi Mari Hannele, Laihia

Sähkötekniikka, insinööri (AMK)
Petäjä Niko Felix, Vaasa
 
Tietotekniikka, insinööri (AMK)
Penttinen Jukka Pekka, Vaasa

Degree Programme in Tourism, Bachelor of Hospitality Management
Vainionpää  Jaakko Antti, Seinäjoki

Liiketalous, tradenomi (AMK)
Lammervo Milla Juulia Katariina, Turku
Lantela Anna-Leena Maria, Lappajärvi
Kotikangas Marika Johanna, Laihia
Koski Arto Tapani, Vaasa
Pitkäkoski Tiia Emilia, Vaasa
Sahinoja Marleena Riitta Marie, Tampere
 
Tietojenkäsittely, tradenomi (AMK)
Hänninen Joni Patrik, Vaasa
Vähätalo Jens Mikael, Vaasa
 
Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, tradenomi (ylempi AMK)
Cannistrá Riina Maria, Vaasa
 
Onnea kaikille valmistuneille!
 

Lastensuojelutyön laaja erikoistumiskoulutus tarjolle VAMKissa

$
0
0

VAMKissa käynnistetään vuoden kestävä lastensuojelutyön erikoistumiskoulutus elokuussa 2017. Koulutus soveltuu jo työelämässä toimiville, eritysesti lapsi- ja perhepalveluissa työskenteleville, jotka haluavat syventää lastensuojelun asiantuntemustaan.

- Koulutus antaa lastensuojelun ammattilaisille välineitä toimia nykypäivän jatkuvasti muuttuvissa toimintaympäristöissä, joten opiskelija voi soveltaa koulutuksessa oppimiaan asioita suoraan omaan työhönsä, kertoo sosiaalialan koulutuspäällikkö Ulla Isosaari VAMKista.

30 opintopisteen laajuinen koulutus koostuu seitsemästä eri opintojaksosta, jotka täydentävät toisiaan. Opintojen sisällöissä painotetaan lastensuojelun työmuotoja, -menetelmiä ja -käytäntöjä sekä niiden kehittämistä. Lisäksi korostetaan monialaisten ja -ammatillisten verkostojen hyödyntämistä.

- Opiskelija oppii kehittämään päivittäistä työtään. Koulutukseen osallistuvat pääsevät myös verkostoitumaan muiden alan asiantuntijoiden kanssa ja jakamaan kokemuksiaan ja osaamistaan alalta, Isosaari sanoo.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, joihin sisältyy lähiopetuspäiviä, etätyöskentelyä itsenäisesti, vertaisryhmätyöskentelyä sekä yksilöohjausta. Oppimistehtävät integroidaan sekä työelämään että henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehittämiseen. Suoritus merkitään Valviran rekisteriin, mikä auttaa työnhaussa ja työelämässä etenemisessä.

Opintoihin haetaan 3.4.–12.5. VAMKin www-sivuilla olevalla hakulomakkeella. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman koulutuksen hinta on 1000 euroa, ja se toteutetaan yhteistyössä Diakin, Turun ja Hämeenlinnan ammattikorkeakoulujen sekä Yrkeshögskolan Novian kanssa.  Koulutus käynnistyy 31.8.2017 ja päättyy huhtikuussa 2018.

sosionomi.jpg

Lastensuojelutyö on vaativaa, ja siihen vaikuttavat voimakkaasti yhteiskunnalliset muutokset. Nykypäivänä esimerkiksi työelämän joustavuusvaateet haastavat lapsiperheitä.

Lisätietoja:
- Koulutuspäällikkö Ulla Isosaari, puh. 040 725 3772
- Lehtori Riku Niemistö, puh. 040 752 5435


VAMKin sosiaali- ja terveysala houkutteli hakijoita kevään haussa

$
0
0

VAMKin sosiaali- ja terveysalan koulutukset olivat suosittuja eilen päättyneessä kevään yhteishaussa.

Sosionomikoulutukseen haki eniten eli 146 ensisijaista hakijaa 40 aloituspaikkaa kohden. Myös terveydenhoitajakoulutukseen tuli hyvin ensisijaisia hakemuksia, noin 20 prosenttia edellisvuotta enemmän.

- Sosiaali- ja terveysalan osaajia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän: alalle syntyy muun muassa hyvinvointiteknologian myötä uusia ja mielenkiintoisia tehtäviä ja työpaikkoja. Myös alan yrittäjyys on merkittävässä kasvussa, toteaa Aila Markus VAMKin hakijapalveluista.

Tekniikan koulutuksista tietotekniikan ja sähkötekniikan koulutuksissa oli kasvua ensisijaisten hakijoiden määrissä: tietotekniikkaan tuli yli kolmannes lisää hakijoita edellisvuoteen verrattuna.

- Osaaville insinööreille on suuri kysyntä Vaasan seudulla. Valtakunnallisesti esimerkiksi tietotekniikan ammattilaisista on huutava pula, kertoo VAMKin rehtori Tauno Kekäle.

Myös VAMKin työn ohessa suoritettaviin monimuotokoulutuksiin ja ylempiin tutkintoihin tuli hyvin hakemuksia. Suosituin näistä oli liiketalouden monimuotokoulutus, johon oli ensisijaisia hakijoita 20 prosenttia edellisvuotta enemmän.

wwwtiedote_keväänhaku2017.jpg

Kaiken kaikkiaan hakijoita VAMKin 645 aloituspaikkaan oli 4530.

Lisätietoja:
Opintoasiainpäällikkö Aila Markus, Vaasan AMK
Puh. 040 715 1317

Rehtori Tauno Kekäle, Vaasan AMK
Puh. 040 076 1619

”Aleressa tehdään ihmetekoja”

$
0
0

VAMK ja Yrkeshögskolan Novia viettivät yhteisen oppimiskeskus Aleren avajaisjuhlaa perjantaina 7.4.

Ammattikorkeakoulujen henkilöstölle, opiskelijoille ja kutsuvieraille järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin juhlapuheet muun muassa OKM:n ylijohtaja Tapio Kosuselta, kansanedustaja Joakim Strandilta sekä arkkitehti Juha-Pekka Niinimaalta.

www_Kekäle_Andersson.jpg

Rehtorit Tauno Kekäle ja Örjan Andersson toivottivat vieraat tervetulleiksi avajaisiin. Andersson muisteli aiemmin Medibothniana tunnetun projektin syntyvaiheita, ja Kekäle iloitsi tulevista ihmeteoista, joita Aleressa tullaan tekemään.

Kutsuvierailla oli myös mahdollisuus kiertää uusissa tiloissa ja tutustua huippuvarusteltuihin luokkiin, joissa opiskelijat voivat harjoitella simuloiduissa tilanteissa aitoja hoitotoimenpiteitä.

Palosaaren korkeakoulukampuksella sijaitseva, modernin opetuksen vaatimuksiin peruskorjattu Alere tarjoaa opiskelijoille viihtyisien tilojen lisäksi yhteistä opetusta ja opettajien vaihtoa suomen- ja ruotsinkielisten koulutusten kesken. Yhteistyö vahvistaa merkittävästi opiskelijoiden kilpailukykyä Vaasan alueen kaksikielisissä työympäristöissä.

www_Kosunen.jpg

Ylijohtaja Tapio Kosunen oli vaikuttunut vaasalaiskorkeakoulujen yhteistyöstä sekä Palosaaren osaamiskeskittymästä, jota uusi Alere upeasti täydentää.

www_Strand.jpg

Kansanedustaja Joakim Strand toi juhlaväelle Vaasan kaupungin tervehdyksen. Hän siteerasi puheessaan nobelisti Bengt Holmströmiä, joka kehui aiemmin ammattikorkeakoulujen draivia.

www_Arkkitehti-p.jpg

Arkkitehti Juha-Pekka Niinimaa muisteli 50-luvulla valmistuneen koulurakennuksen remontin eri vaiheita. Peruskorjauksessa on pyritty säilyttämään sen ajan funktionalistista henkeä.

www_selfie.jpg

Tilaisuuden juontajat; sairaanhoitajaksi opiskeleva Michael Kohvakka VAMKista ja näyttämötaiteen opiskelija Matilda Anttila Novialta ottivat tilaisuuden lopuksi yhteisselfien suuren maailman malliin.

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat: Satu Aaltonen, Michael Kohvakka

Engineers meet Marketers – Workshopping in Germany

$
0
0

Students from the degree programmes of Mechanical and Production Engineering and International Business together with their teachers Lotta Saarikoski and Satu Lautamäki travelled to Mannheim, Germany on April 2nd, 2017. The aim was to co-operate in an international team and integrate the competences of students from the fields of international business and engineering.

The workshop was planned and implemented as cooperation between VAMK and University of Applied Management Studies Mannheim, as one of VAMK´s Erasmus-partners. On the first morning, the hosts, vice president, professor Dolores Sanchez-Bengoa and professor Hans-Rüdiger Kaufmann introduced participants to the program and explained the team task for the students.

www_syksytalvi2016_2017 2962.jpg

An International and Cross-Functional Workshop took place at the premises of University of Applied Management Studies Mannheim (HdWM). The students worked in cross-disciplinary teams for one week.

The Fruitful Visit

After the introduction and a cross-cultural team activity, the students and teachers visited the case company Hänssler Kunststoff- und Dichtungstechnik GmbH. The CEO and the founder of the company Mr Andreas Hänssler and his design engineer Mr Dirk Olbert welcomed guests and introduced them to the company. The company produces seals and plastic parts for various industries, for instance Formula 1 manufacturers are their customers. Hänssler also has a strong interest in 3D Printing, which can become a growing business in the future.

- The discussion with the company was very fruitful and new ideas were shared between our students and the company, says Lotta Saarikoski.

After returning from the company visit, the students organized an international dinner, where everyone brought small snacks representing their own culture.
 

www_syksytalvi2016_2017 3000.jpg

The CEO of the case company Mr A.Hänssler tells about his business.

 www_syksytalvi2016_2017 3052.jpg

Students found the visit to the case company very useful. The teachers Satu Lautamäki and Lotta Saarikoski were impressed by the innovativeness of Hänssler Kunststoff und Dichtungstechnik.

Hard Work Pays Off

The workshop continued on Tuesday, and during the following week the participants shared and discussed ideas on cross-cultural communication, innovative thinking, consumer and brand perspectives and logistics. On Wednesday evening, they also visited Eichbaum Brauerei where they heard about the brewery’s history, production and export activities and enjoyed a taste of their beer and German bratwurst with potato salad.

The students were working in teams, with one engineering student from VAMK and two or three business students from VAMK and HdWM Mannheim in each team. The teams searched for possible business partners from Finland with whom Hänssler could build a strategic alliance, and planned how to innovate and export their products to a foreign country.

- The purpose was to define potential customer segments, analyze the business environment in the target country and make a preliminary entry strategy to this country, tells Satu Lautamäki.

All teams presented their results on Friday. Mr Hänssler was able to join as honored guest to listen to some of the presentations. He commented that the students had got a very clear picture of his company in just a few days and he was giving very supportive comments for the presentations.

- We can be proud of our students working intensively for five days and making their project presentations in the end of the week, as the task was very challenging, comments Satu Lautamäki.

Students seemed to appreciate the workshop as they gave positive feedback, and they felt that especially the skills in teamwork and cross-cultural communication had developed further during the week.

- We can only recommend it as an experience. Cooperation with international partners was very fruitful and we are also very thankful for VAMK and the foundations for the travel scholarships for the students, says Lotta Saarikoski.

www_syksytalvi2016_2017 3496.jpg

Happy faces after the presentations and the graduation ceremony  on Friday in HdWM Aula.

Text: Lotta Saarikoski and Satu Lautamäki
Photos: Lotta Saarikoski

NASA Space Apps Challenge is here again!

$
0
0

www_bannerikuva nasa.jpg

For the second time NASA approaches Vaasa for help in developing solutions that use open data to address real-world problems, on Earth and in space.

Time: April 28April 30, 2017
Place: Muotoilukeskus Muova, Vaasa

NASA Space Apps Challenge is a global hackathon arranged in over 200 location world wide. Don't let the name fool you... it's not just about apps! Tackle a challenge using robotics, data visualization, hardware, design and many other specialties! Inspire each other while you learn and create using stories, code, design and, most of all, YOUR ideas. Show us your problem-solving skills and share your talents with the world!

The event is open for everyone over 18-years old and it doesn´t cost anything to participate.

More info:
https://2017.spaceappschallenge.org/
Facebook-event: https://www.facebook.com/events/1626079717402994/

Valintakokeiden ennakkomateriaalit

$
0
0

Liiketalouden päivä-  ja monimuotototeutusten ennakkomateriaali kevään valintakokeisiin on julkaistu 24.4.

Kaikki VAMK:n kevään valintakokeisiin luettavat materiaalit ja niiden julkaisupäivämäärät löytyvät kootusti nettisivuiltamme: ennakkomateriaalit 2017.

Valmistujaisjuhla 24.5.2017, klo 13.00

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulussa VAMKissa vietetään valmistujaisjuhlaa

Aika: keskiviikkona 24.5.2017 klo 13.00
Paikka: Wolffintie 30, juhlasali

Ohjelma
Musiikkia
Rehtori Tauno Kekäleen tervehdys
Musiikkia
50 vuotta sitten valmistuneiden tervehdys
Tutkintotodistusten jako
Opiskelijan puheenvuoro

Kahvitarjoilu ravintola Serverissä

Tilaisuuden kesto on noin kaksi tuntia.

Tervetuloa!

VAMKin opiskelija Santeri Nyrönen kuittasi kymppitonnin #Snöörit-realitysarjasta

$
0
0

VAMKin ja Vaasan yliopiston tekniikan opiskelijoiden tähdittämä #Snöörit-realitysarja keräsi suuryleisön: sitä katsottiin Youtubessa yhteensä 642 802 minuuttia eli 1,5 vuotta. Facebookissa sarja tavoitti kohderyhmästään eli 18–24-vuotiaista 82 prosenttia.
 
Sarjan voittajaksi selviytyi ja kymppitonnin kuittasi kohderyhmää parhaiten puhuttelevia videoita tehnyt Santeri Nyrönen, joka opiskelee sähkötekniikkaa VAMKissa. Palkinnon sponsoroivat automaatio- ja sähköistysratkaisuihin erikoistunut VEO Oy, Vaasan kaupunki sekä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK.
 
– Kesäksi on suunnitteilla matka Kroatiaan, mutta muutoin aikomuksena on sijoittaa suurin osa voittorahoista, sanoo Nyrönen.

Santeri Nyrönen_400.jpg

#Snööri-Santeri Nyrönen kuittasi kymppitonnin.
 
#Snöörit-sarjan tavoitteena oli lisätä nuorten kiinnostusta tekniikan opiskeluun Vaasassa, jossa on jatkuva tarve alan osaajille. Yliopiston ja VAMKin Palosaaren kampuksella tekniikkaa opiskelee 2500 tulevaa insinööriä ja diplomi-insinööriä. Korkeakoulukumppanit tekevät edistyksellistä yhteistyötä tekniikan opetuksessa ja sisällöissä huomioidaan erityisesti Vaasan seudun energiateknologian keskittymä, joka on Pohjoismaiden merkittävin. Se työllistää seudulla 11 000 asiantuntijaa ja tuottaa yli 30 prosenttia Suomen energiateknologian viennistä ja yli viisi prosenttia koko Suomen viennin arvosta.

Lisätietoja:

Kilpailun voittaja:
Santeri Nyrönen, p. 0400 789 371, santeri.nyronen@hotmail.com
Santerin Youtube-kanava https://www.youtube.com/channel/UCw7to3SlqwYpGP9KjEal2Ew
 
Sarjan katsojaluvuista ja tavoittavuudesta:
Sarjan tuottaja Mikko Vartiainen, C2 Advertising, p. 040 563 6717, mikko@c2.fi
 
Sarjan taustat ja tavoitteet:
Vaasan yliopiston viestintä- ja markkinointipäällikkö Tarja Gromov, p. 040 520 3526, tarja.gromov@uva.fi
 
#Snöörit-kanavat
#Snöörit-esittelyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=WeycRmuDMwI
#Snöörit Youtube-kanava: https://www.youtube.com/channel/UC4OiJQc1-vfc1hjjPq4zXYA
#Snöörien Facebook-sivu: https://www.facebook.com/vaasansnoorit/
#Snöörit instassa: https://www.instagram.com/vaasansnoorit/  
#Snöörit www-sivu: https://snöörit.fi


Valintakokeet VAMK:ssa

$
0
0

Kaikki päivätoteutusten ja monimuotototeutusten valintakokeet järjestetään Wolffintie 30 kampuksella. Erillisiä kutsuja ei lähetetä liiketalouden, tietojenkäsittelyn sekä tekniikan päivätoteutusten valintakokeisiin! Näiden osalta hakija osallistuu kokeisiin ensisijaisessa AMK-hakukohteessaan.

Monimuotototeutusten sekä sosiaali- ja terveysalan valintakoekutsut lähetetään hakijoille sähköpostitse viimeistään 15.5 mennessä. 

VAMK:ssa järjestettävien valintakokeiden aikataulut:

22.5.2017

Liiketoimintaosaaminen (YAMK)

Project Management (YAMK)

23.5.2017

Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)

24.5.2017

Liiketalous, monimuotototeutus

26.5.2017

Tekniikka, monimuotototeutus

1.6.2017 klo 9.30 alkaen

Tekniikka, päivätoteutus

5.6.2017

Sairaanhoitaja AMK

Terveydenhoitaja AMK

6.6.2017

Sosionomi AMK

8.6.2017 klo 11.30 alkaen

Tietojenkäsittely

9.6.2017 klo 11.30 alkaen

Liiketalous, päivätoteutus

 

Karperössä avattiin uimakausi - ja päätettiin tuotekehitysprojekti

$
0
0

Syksyllä aloitettuja konetekniikan tuotekehitysprojekteja jatkettiin keväällä kehittelyn ja viimeistelyn merkeissä yhdessä Prima Powerin mentorien kanssa. Tuloksena oli hyviä ideoita ja mietittyjä suunnitelmia Prima Powerin oman tuotekehitysorganisaation avuksi.

Osa projektien kohteista on jo lähtenyt protovaiheeseen Kauhavalla, ja osaa on käytetty vertailukohteena Prima Powerin oman henkilökunnan rinnakkaisprojekteille. Mikä hienointa, kaikki osallistujat oppivat jotain uutta.

Grande Finalessa esiteltiin lukuvuoden työn tulokset, annettiin ja saatiin palautetta. Sen jälkeen syötiin hyvin – Prima Power oli laittanut pöydän koreaksi. Sauna oli lämmin ja Karperöjärven vesi kylmää, mutta rohkeimmat kävivät tarkistamassa uimaveden laadun.

Tehdas1.jpg

Tästä aloitettiin: opiskelijat tutustuivat yritykseen Kauhavalla heti ensimmäisellä opiskeluviikolla.

Näin projekti eteni:

  • Syksyllä tiimit kävivät tutustumassa tehtaaseen ja tuotteisiin Kauhavalla, jossa Prima Powerin mentorit esittelivät aiheet ja asettivat tavoitteet kaikille 12 tiimille.
  • Kolme parasta ideaa esiteltiin lokakuisessa Leijonanluolassa. Tiimit saivat palautetta ja opastusta jatkokehitystä varten.
  • Konseptit esiteltiin Audit 2:ssa 11.11.2016 Kauhavalla Prima Powerin tehtaalla ja niiden jatkokehityksestä saatiin mentoreilta tarkat ohjeet.
  • Projektin alkuvaihe oli samalla tuotekehityskilpailu, jonka finaali pidettiin 16.12.2016. Useilla tiimeillä oli hienon näköisiä esityksiä ja 3D-konseptimalleja.
  • Palkintojenjako oli 13.1.2017 ja palkintoja myönnettiin 3000 euron arvosta kolmelle parhaalle tiimille. Samalla saatiin ohjeet jatkotyöskentelylle.
  • Kehitellyt mallit esiteltiin Audit 4:ssä 20.3.2017. Tiimejä oli yhdistelty niin, että 12 alkuperäisestä jäljellä oli neljä isoa tiimiä.
  • Grande Finale pidettiin 26.4.2017 Karperössä. Kehitellyt ja viimeistellyt suunnitelmat esiteltiin Prima Powerin mentoreille ja annettiin samalla palautetta puolin ja toisin. Keskustelua jatkettiin notkuvassa ruokapöydässä ja myöhemmin vielä saunan lauteilla.

saunailta.jpg

Karperössä saunottiin ja uitiin konetekniikan tuotekehitysprojektit päätökseen.

Mitä opittiin?

Opiskelijat saivat toteuttaa ihan oikean tuotekehitysprojektin ideoinnista viimeistelyvaiheeseen. Vain proton valmistus jäi tekemättä ajanpuutteen vuoksi, mutta kaikki saivat hyvän kuvan siitä, kuinka tuotekehitysprojekti etenee. Asiaa auttoi se, että mentoreina ja palautteen antajina oli oikeita tuotekehityksen ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus näistä projekteista.

Ryhmien palautteissa korostettiin myös kommunikointi- ja tiimityötaitojen oppimista. Projekti aloitettiin pienryhmissä, jotka yhdistettiin isoiksi tiimeiksi loppuvaiheessa. Uudelleenorganisointi tuotti hieman tuskaa, mutta siitäkin opittiin.

Opiskelijat oppivat kommunikoimaan tilaajaorganisaation kanssa ja raportoimaan työnsä kulkua sekä pyytämään lisätietoja tarvittaessa. Osa tiimeistä kävi myös opettavaisia keskusteluja komponentti- ja laitetoimittajien kanssa projektiin tarvitsemistaan osista.  

Suunnittelutekniikasta opittiin tuotetiedon hallintajärjestelmän (PLM) hyödyllisyys. Kaikki mallit, piirustukset ja muukin dokumentaatio talletettiin Teamcenteriin, josta ne ovat löydettävissä myöhemminkin. Näin opittiin dokumenttien hallinnassa tarvittavaa kurinalaisuutta.

Prima Power (ennen Finn-Power) on Suomessa toimiva legaali yhtiö, joka kuuluu Prima Groupiin. Se on yksi johtavia levytyökeskusten valmistajia maailmassa. Prima Powerin menestys perustuu voimakkaaseen tuotekehitykseen ja uusiin innovaatioihin. Uusia ideoita haetaan mm. opiskelijoille suunnattujen kilpailujen avulla. Niitä on järjestetty jo useaan kertaan eri aihepiireihin liittyen. Haasteet ovat todellisia ja sen takia ne motivoivat myös opiskelijoita eri tavalla kuin keksityt aiheet.

Tehdas2.jpg

Tuotekehityksen opiskelu oikeiden haasteiden, tuotteiden ja ammattilaisten kanssa on opettavaista ja motivoivaa kaikille osallistujille.

Teksti ja kuvat: Lehtori Juha Hantula

Macedonian Professor Lectured on a Worldwide Problem in Public Health

$
0
0

Professor Teuta Gjuladin-Hellon from the University of Tetovo, Macedonia visited VAMK last week. She lectured on the worldwide problem of overweight and obesity.

- Today, diet-related diseases are leading contributors to human and economic loss, told Teuta Gjuladin-Hellon.

audience_www.jpg

Students and personnel of VAMK and Novia participated in the lecture.

Diet is a cornerstone of all lifestyle intervention programmes for prevention and treatment of overweight and obesity, but so far, despite the knowledge and resources invested, no intervention has ever succeeded to curb, let alone prevent their galloping trends. Obesity has become a classic example of a wicked problem - a problem that is highly resistant to resolution due to the very complex multisectoral interactions.

- It seems as if one needs to cure all the problems across the society in order to tackle what initially seemed relatively easy to cure, simply by educating people to eat less and exercise more, said Gjuladin-Hellon.

According to Gjuladin-Hellon nutrition in the 21st is slowly moving away from the “one size fits all” to a more personalised approach that acknowledges biological variations among individuals.

- Nutrition as a science is offering new perspectives regarding health promotion, and prevention and treatment of diet related disorders – the fields of Nutrigenomics and Metabolomics. These are rapidly developing new bodies of knowledge that will change future research and practice in human nutrition.

LuentoTeuta.jpg

Professor of Faculty of Food Technology and Nutrition Teuta Gjuladin-Hellon with VAMK rector Tauno Kekäle.

Photos: Susan Sundqvist, Eliina Salmela

Korkeakoulujen 300 asiantuntijaa verkostoitui kansainvälisillä kevätpäivillä Vaasassa

$
0
0

Vaasalaiset korkeakoulut isännöivät korkeakoulujen kansainvälisiä kevätpäiviä Vaasassa 9.–10. toukokuuta. Jokavuotinen tapahtuma kokosi 300 kansainvälisten asioiden parissa työskentelevää asiantuntijaa Vaasaan. Osallistujat tulivat 38 korkeakoulusta ympäri Suomen. Kevätpäivillä keskusteltiin tänä vuonna erityisesti alueellisesta, kansallisesta ja kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä.

infopisteet.jpg

Teemaan paneuduttiin ajankohtaisilla luennoilla, kansainvälisten toimijoiden pitämillä esittelypisteillä sekä pienemmissä työpajoissa.

Yhteistyössä maailman parasta

Uusia korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksia 2017–2025 avasi opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hän kertoi, että ministeriö on määritellyt seitsemän tavoitetta, jotta Suomesta saadaan aidosti kansainvälinen korkeakouluyhteisö.

– Pyrimme lisäämään suomalaisen tutkimuksen kansainvälistä kiinnostusta sekä tekemään Suomen tunnetuksi korkealaatuisen koulutuksen kotimaana vahvistamalla korkeakoulutuksen laatua ja edelläkävijyyttä.

Vihma-Purovaaran mukaan jatkossa vauhtia suomalaisen osaamisen viennille saadaan sillä, että suomalaisia koulutuspalveluita markkinoidaan yhden yhteisen toimijan kautta. Ministeriö myös perustaa maailmalle sillanpääasemia eli Team Finland Knowledge -verkosto alkaa edustaa suomalaista korkeakoulusta ja tutkimusta valituissa maissa. Tavoitteena on saada suomalaisille viesteille voimaa kansainvälisessä keskustelussa.

– Lisäksi yksinkertaistamme opiskeluun ja työntekoon liittyvät prosessit helpottamaan Suomeen saapumista ja annamme palvelulupauksen: Suomessa saat palvelusi englanniksi. Tärkeää on myös saada ulkosuomalaiset korkeakoulutetut ja Suomessa koulutetut alumnit mukaan verkostoihimme.

tiina_vihma-purovaara_450.jpg

Opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara avasi korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksia.

Kansainvälisyyden merkitys kasvaa

Kansainvälisyyden merkitys korkeakouluissa on kasvanut viimeisen yli kahden vuosikymmenen aikana merkittävästi ja kasvaa edelleen. Suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on yli 400 englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa ja 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa. Vaihtoon lähtee vuosittain noin 10 000 suomalaisopiskelijaa ja Suomeen saapuu noin 10 000 vaihto-opiskelijaa. Korkeakoulujen opettajia, tutkijoita ja muuta henkilökuntaa liikkuu vuosittain maailmalle noin 10 000 ja tulee Suomeen yli 5000. Korkeakouluilla on myös monenlaisia kansainvälisiä yhteistyöhankkeita.

Merkittävin yksittäinen kansainvälistäjä on ollut Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma, joka täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Suomi liittyi mukaan ohjelmaan 1992. Vuosina 1992–2017 sen tuella on osallistunut vaihtoon noin 102 000 korkeakouluopiskelijaa Suomesta.

Vaasa on Suomen kansainvälisimpiä kaupunkeja, ja korkeakoulutus on yksi kaupungin strategisista painopisteistä. Yliopistossa, kahdessa ammattikorkeakoulussa ja kolmessa muussa korkeakouluyksikössä on yhteensä 13 000 opiskelijaa. Vaasan korkeakouluihin saapuu joka vuosi myös huomattava joukko kansainvälisiä tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita. Opetusta on tarjolla monialaisesti ja monikielisesti yli 30 eri tutkinnossa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Kevätpäiviä järjestivät Vaasan ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi sekä Yrkeshögskolan Novia yhdessä Opetushallituksen kanssa.

Konetekniikan ykkösten talven uurastus valmiiksi

$
0
0

Konetekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden mönkijöiden ja skoottereiden syksyllä tapahtuneen purkamisen ja keväisen kokoonpanon jälkeen juonneprojekti huipentui projektien esittelyllä ja ajokilpailulla. Jo vuotuiseksi perinteeksi muodostunut kisailu järjestettiin keskiviikkona 26.4.

Tällä kertaa kisailtiin auringonpaisteen sijasta lumisateessa, mikä ei kuitenkaan isommin tunnelmaa heikentänyt, ehkä kuuma grillimakkarakin helpotti elämää. Jokaisen tiimin ajoneuvot saatiin radalle ja toimivuus testattua kisassa, vaikka joillakin ruuvaus jatkui ihan viime hetkille asti.

Edellisenä päivänä tiimit esittelivät raporttinsa auditoriossa. Tälläkin kerralla opiskelijat olivat kantapään kautta huomanneet ennen kaikkea dokumentaation ja kommunikaation tärkeyden isojen kokonaisuuksien hallinnassa.

Lumisadetta ja tuulta uhmaten

Viimevuotiseen tapaan mönkijät ja skootterit kilpailivat omissa sarjoissaan. Skootteritiimien paremmuus ratkaistiin hitausajossa, jossa tarkoituksena oli ajaa rata läpi mahdollisimman hitaasti jalkakosketuksia välttäen. Mönkijätiimit kisasivat nopeudesta, mutta lisähaasteena rata piti ajaa läpi peruuttaen ja kuskin paikalla oikein päin istuen.

Mönkijöiden peruutuskilpailun voittajaksi selvisi välillä hiuksia nostattavienkin vaiheiden jälkeen Tiimi 4: Lauri Innilä, Niko Rintala, Aleksanteri Särkelä, Mikael Konttas, Ari Lilius, Miro Muikkula ja Rami Makkonen. Heidät palkittiin hienosta suorituksesta mönkijöiden pienoismalleilla, joilla voi vähän lievittää kesällä iskevää ikävää tutuksi tulleesta mönkijästä.

Skoottereiden hitausajon taas selvitti voittajana selkeällä erolla Tiimi 5 eli Teemu Hakola, Markus Lindholm, Toni Wingström, Mika Keski-Ruismäki, Valtteri Lehtinen ja Joni Pulkkinen. Vaikka hitausajo vaatii äärimmäistä kehon ja hermojen hallintaa, lienee hitauskilpailun voitto kuitenkin sen verran kyseenalainen kunnia, että jostain pitäisi saada lisää vauhtia. Eli koko porukkaa palkittiin sporttisilla karvanopilla. Kylä lähtee!.

Tiimit äänestivät keskuudestaan myös muita tiimejä eniten auttaneen ryhmän. Palkinnon, eli komeat vappuperuukit, vei Tiimi 3, eli Jussi Kiiskilä, Juuso Perälä, Miika Pohjola, Oskar Hatt, Miika Mörsky ja Joona Suurkoivu.

Vaikka kyseessä oli joukkuekilpailu, käytiin kovaa kilpailua myös henkilökohtaisella tasolla. Päivän kovimmista tai ainakin näyttävimmistä suorituksista palkittiin vielä erikseen Matias Koski, Jussi Nisula, Ari Lilius, Henri Haavisto ja Arttu Hannila.

Palkintojenjaon jälkeen oli aika palauttaa menopelit takaisin labraan ensi vuoden ykkösiä odottamaan ja siirtyä viettämään ansaittua kesälomaa.

Ajopäivä2017_1.jpg

Viime hetken tsekkaukset labran pihalla ennen kisapaikalle siirtymistä.

Ajopäivä2017_2.jpg

Väärään suuntaan ajettava mönkijä tarjoaa yllättävän ison ajohaasteen eikä radan leveys aina menannut riittää.

Ajopäivä2017_3.jpg

Hitausajo edellyttää hyvää kehon ja mielen hallintaa, tyylinäytettä tasapainoilusta antamassa Jussi Nisula.

Ajopäivä2017_4.jpg
Lumisateen ja viiman ahdistamana palkintojenjako suoritettiin labrassa, tässä palkintoja noutamassa hitauskilpailun voittajajoukkue Tiimi5 Mika Keski-Ruismäen johdolla.


Teksti: Osku Hirvonen
Kuvat: Markku Kuusinen


Viewing all 1035 articles
Browse latest View live