Quantcast
Channel: Ajankohtaista
Viewing all 1035 articles
Browse latest View live

Sosiaali- ja terveysala tutuksi Vaasan yhdeksäsluokkalaisille

$
0
0

Syys- ja lokakuun aikana VAMKissa on vieraillut reilut kolmekymmentä yläkoululaista tutustumassa sosiaali- ja terveysalan opintoihin. Vierailut ovat osa HoivaTET-konseptia, jossa eri yläkoulujen oppilaat saavat tuntumaa alan ammattikorkeakouluopintoihin ja tuleviin työtehtäviin.

Syksyn aikana HoivaTET:iin on osallistunut yhdeksäsluokkalaisia Merenkurkun, Variskan, Hietalahden ja Vöyrinkaupungin kouluista sekä Vaasan kristillisestä koulusta.


HoivaTET2.jpg

Vöyrinkaupungin ja Vaasan kristillisen koulun oppilaat vierailivat nuorten tiedotus- ja neuvontapiste Reimarissa, jossa omasta ammatistaan kertoi nuorisotiedottaja Tiina Palonen.

HoivaTET1.jpg

Monikulttuurisen nuorisotyön ohjaaja Emine Ehrström kertoi mielenkiintoisesta urapolustaan yläkoulusta Reimarin nuorisotyöhön.

Teksti: Riitta Aikkola
Kuvat: Merja Salomäki-Jurkka

 


Opiskelijat haastattelevat, osa 1: Isaac Ghanasta

$
0
0

Ghanalainen Isaac päätyi Vaasaan kavereiden suosittelemana; hän oli kuullut että Vaasan ammattikorkeakoulu on yksi parhaimpia.

Isaac kertoo, että suurimpia kulttuurillisia eroja kotimaansa ja Suomen välillä on tapa puhutella ihmisiä.

- Kotimaassani vanhempia henkilöitä teititellään, täällä voidaan opettajiakin sinutella.

Lisäksi hän mainitsee ruokakulttuurin sekä ihmisten hiljaisuuden ja ujouden. Isaac kertoo pitävänsä kauniista luonnosta ja hyvistä pelikentistä.

Isaac mainitsee kaipaavansa kotimaastaan tapaa seurustella ihmisten kanssa helpommin, Suomessa monesti halutaan, että tapaamiset on sovittu etukäteen.

web_isaac.jpg

Isaac on huomannut, että Suomessa tapaamiset sovitaan etukäteen.

Teksti ja kuva: Annika Seppänen ja Pauliina Ketola

---

Juttusarjassa VAMKin liiketalouden opiskelijat haastattelevat ulkomaalaisia opiskelutovereitaan. Haastattelut on tehty osana viestinnän opintoja.

#insinööriksi-kuvakisassa jaossa tuhat euroa ja PlayStation 4 -konsoli

$
0
0

Insrinooribanneri_portaaliin.jpg

Marraskuun aikana käytävä valtakunnallinen kuvakilpailu nostaa insinööriopiskelijoiden yhteishenkeä ja tuo esille tekniikan alan koulutuksen mahdollisuuksia. Osallistuminen tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Valtakunnallinen #insinööriksi-kuvakilpailu alkaa lauantaina 1.11.2014 ja päättyy sunnuntaina 30.11.2014. Kilpailu on tarkoitettu kaikille AMK-insinööriopiskelijoille.

Kilpailun tehtävänä on kuvata maailmaa insinööriopiskelijan silmin. Kuvakilpailun avulla halutaan kirkastaa mielikuvaa insinöörikoulutuksen monipuolisista vaihtoehdoista ja antaa opiskelijoille mahdollisuus olla ylpeitä omista opinnoistaan.

-Toivomme, että osallistujat tuovat esille konkreettisia ja tunnistettavia asioita, jotka näyttävät miten monia erilaisia insinööriopiskelualoja Suomessa on tarjolla ja miten monipuolinen insinöörin työnkuva voi olla, kertoo kampanjavastaava Petteri Alanko.

Osallistuminen kilpailuun tapahtuu verkossa lisäämällä kuva kisasovellukseen osoitteessa https://www.facebook.com/insinoorit tai Instagramissa merkitsemällä kuvan #insinööriksi (kuvan tulee olla julkisesti nähtävillä kaikille Instagram-käyttäjille). Kisaan voi osallistua useammalla kuvalla. Rekisteröityneet Facebook-käyttäjät voivat äänestää kuvia kampanjasivulla. Eniten ääniä kerännyt kuva voittaa kilpailun pääpalkinnon.

Kilpailun pääpalkintona on 1000 euron lahjakortti voittajan valitsemaan liikkeeseen. Lisäksi kaikkien muiden kuvien lähettäneiden kesken arvotaan yksi PlayStation 4 -konsoli (arvo n. 429 euroa).

Lisätietoja kampanjasta antaa:
Petteri Alanko, petteri.alanko@savonia.fi

https://www.facebook.com/insinoorit

"Insinöörit - Uusi sukupolvi” toimi vuoden 2013 loppuun saakka Inssi-hankkeeseen liittyvänä viestintäkampanjana. Kolmivuotisen hankkeen koordinoinnista vastasi Hämeen ammattikorkeakoulu ja hankkeessa mukana olivat kaikki insinöörikoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut sekä alan järjestöjä. Nyt vuoden 2014 alusta alkaen vastaavaa työtä on tehty Arenen tekniikan ryhmän kanssa, ryhmällä jossa on edustajat Hämeen ammattikorkeakoulusta, Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä Vaasan ammattikorkeakoulusta.

Tsekeissä hoitotyön etiikkaa opettamassa

$
0
0

VAMKin hoitotyön osasto ja tsekkiläisen Pardubicen yliopiston terveystieteiden tiedekunta ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo useamman vuoden ajan. VAMKista on vierailtu kumppanikorkeakoulun kansainvälisillä viikoilla, lisäksi opettajat ovat toimineet vierailijaluennoitsijoina Pardubicen yliopistossa. Myös opiskelijavaihto on ollut vilkasta puolin ja toisin.

Hoitotyön lehtori Marita Salmu työskentelee parhaillaan vierailijaluennoitsijana 10 000 opiskelijan tsekkiläisessä korkeakoulussa. Ajatus opintojakson vetämiseen lähti VAMKissa vierailleelta tsekkiläiseltä kollegalta Jitka Rusovaltá.

- Olen vieraillut Pardubicessa muutama vuosi sitten sekä lisäksi Belgiassa ja Thaimaassa. Vaihtovierailut avartavat aina ja onnistumisen kokemukset palkitsevat, iloitsee Marita Salmu.

Opettajavaihto on myös oppimista

Marita Salmun vetämällä opintojaksolla käsitellään sairaanhoitajan omaa eettistä ajattelua ja hoitotyön eettistä päätöksentekoa. Opintojakson alussa Salmu kävi paikan päällä Pardubicessa luennoimassa, ja kurssi jatkuu etäopintoina vuoden loppuun asti. Opiskelijat suorittavat opintojakson tekemällä pienryhmissä tehtäviä ja kokoamalla kurssiportfoliot, jotka Salmu myöhemmin arvioi.

Opintojaksolle osallistuvat ovat maisterintutkintoa suorittavia sairaanhoitajia. Tsekeissä sairaanhoitajien opiskelupäivät ovat pitkiä, vain muutama käy opintojen ohessa töissä ja englanniksi opiskelu on useammalle uutta.
 
Vaihto-opettaja ei ole välttämättä etukäteen selvillä opiskelijoiden taustoista, joten opintojakson suunnittelu voi olla tavallista haastavampaa, mutta Salmun mukaan ehdottomasti kaiken vaivan arvoista.

- Keskustelut ulkomaalaisten kollegoiden ja opiskelijoiden kanssa antavat uusia näkökulmia ja lisäväriä omaan opetukseeni VAMKissa, kiittelee Salmu.

ryhmäkuva_Salmu.jpg

VAMKin hoitotyön lehtori Marita Salmu (vas.) opettaa maisteriopiskelijoita Pardubicen yliopistossa Tsekeissä.

opiskelijat-tauolla.jpg

Tsekkiläiset opiskelijat virkistäytymistauolla rentoutumis- ja terapiaharjoituksiin suunnitellussa luokassa.

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat: Marita Salmu

Työnantajat kohtasivat tekijät Energiapäivässä

$
0
0

Vaasan Energiainstituutti (VEI) järjesti jo perinteeksi muodostuneen Energiapäivän Vaasan yliopistolla tiistaina 4.11.

Energiapäivä toimii energia-alan yritysten sekä organisaatioiden ja Vaasan korkeakouluopiskelijoiden kohtaamispaikkana. Tapahtumassa opiskelijat voivat tutustua osallistuviin yrityksiin ja organisaatioihin niiden ständeillä sekä lyhyissä yritysesittelyissä.

yleisö.jpg

Energiapäivä on alueen suurin akateemisille opiskelijoille järjestetty rekrytointitapahtuma.

ABB.jpg

Tapahtumassa yritykset ja opiskelijat voivat tutustua toisiinsa ja siihen, mitä annettavaa osapuolilla on toisilleen.

prohoc.jpg

Tapahtuman suosio kasvaa vuosi vuodelta, tarjolla olleet messupaikat oli myyty tänä vuonna täyteen.

veo.jpg

Kesätyöpaikkoja on kyselty paljon, ständeiltä kerrottiin.

westenergy.jpg

Energia-ala on nopeasti kehittyvä ja monipuolinen toimiala, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kaikkien eri koulutusalojen opiskelijoille - ei pelkästään teknisten alojen osaajille.

Kuvat: Eliina Salmela

---

Vaasan Energiainstituutti (VEI) on Vaasan yliopiston kauppatieteellisen tiedekunnan, teknillisen tiedekunnan ja Levón-instituutin yhdessä Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian kanssa perustama energia-alan osaamisen yhdistävä yhteistyöorganisaatio.

VAMKin vaihto-opiskelijat estradilla

$
0
0

VAMKin kv-toimisto järjesti jo perinteeksi muodostuneen Exchange Studies Spotlight -tapahtuman keskustan kampuksen juhlasalissa keskiviikkona 5.11.

Tilaisuudessa VAMKissa tällä hetkellä vaihdossa olevat 43 ulkomaalaista opiskelijaa esitteli omia korkeakoulujaan, opintojaan ja kotimaitaan. Esityksiä oli kaikkiaan 22 korkeakoulusta ja 13 eri maasta, esimerkiksi Meksikosta, Koreasta, Arabiemiraateista ja lukuisista Euroopan maista.

Saksa.jpg

Professorien teitittelyyn tottuneet saksalaiset Nadine, Johanna ja Bernhard ihmettelivät aluksi VAMKin opettajien ja opiskelijoiden mutkattomia suhteita.

meksiko.jpg

Meksikosta saapuneet Ana Paola ja Juan José kertoivat yhtäläisyyksistä yliopistonsa ja VAMKin välillä: molemmissa opiskeluryhmät ovat pieniä ja opintoihin kuuluu työharjoittelu. Myös ilmapiiri on molemmissa kouluissa kansainvälinen.

Belgia.jpg

Belgialaiset Amandine ja Antoine opiskelevat kotimaassaan henkilöstöjohtamista ranskaksi, VAMKissa kansainvälistä kauppaa englanniksi.

Kansainvälistyä voi kampuksellakin

Kansainvälisyys sekä monikielisyys ja -kulttuurisuus ovat kiinteä osa VAMKin opetusta ja päivittäistä toimintaa.

- Kansainvälistyminen jo opintojen aikana on erityisen tärkeää, sillä se auttaa valmistumisen jälkeistä työllistymistä. Esimerkiksi valtaosa Vaasan seudun energia-alan yrityksistä toimii globaalisti, joten kielitaidosta ja erilaisten kulttuurien tuntemuksesta on varmasti etua työelämään siirryttäessä, kertoo Hanna Peltola VAMKin kv-toimistosta.

Vuosittain VAMKissa suorittaa opintojaan noin 350 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa ja 100 vaihto-opiskelijaa. Ulkomaille lähtee vaihto-opiskeluun tai työharjoitteluun noin 200 omaa opiskelijaa vuosittain. Oman lisävärinsä opiskeluun tuovat myös ulkomaalaiset vierailijaluennoitsijat. Lisäksi VAMKin henkilöstö osallistuu aktiivisesti ulkomaan opettaja- ja asiantuntijavaihtoihin.

kvtoimisto.jpg

Kansainvälisten asioiden koordinaattorit Kerstin Berg (oik.) ja Hanna Peltola auttavat VAMKin opiskelijoita maailmalle lähtemisessä.

Kuvat: Eliina Salmela

Opiskelijat haastattelevat, osa 2: Oliver ja Yosu Espanjasta

$
0
0

IB-opiskelijat Oliver Stoltz (Ranska) ja Yosu Martinez (Espanja) saapuivat tänä syksynä Suomeen aloittamaan neljännen opiskeluvuotensa.

Oliver ja Yosu kertovat lähteneensä Suomeen, koska he halusivat opiskella englanniksi, mutta esimerkiksi Amerikassa ja Kanadassa opiskelu on todella kallista Suomeen verrattuna. Myös kotimaan läheinen sijainti verrattuna vaikkapa Pohjois-Amerikkaan sekä pääsy Skandinaviaan auttoivat valinnan teossa.

Tähän mennessä Oliver ja Yosu ovat nauttineet ajastaan Suomessa, eikä suurempia ongelmia ole ilmaantunut. Vuosi on kuitenkin pitkä aika ja paljon ehtii vielä tapahtua.

- Sää on tietenkin erilainen Etelä-Eurooppaan verrattuna. Myös ihmiset ovat tyyliltään erilaisia, mikä näkyy esimerkiksi erilaisessa elämäntavassa. Suomessa koulutunnit ovat aamupäivästä, jolloin illalla on enemmän aikaa harrastuksille ja kavereille, kun taas esimerkiksi Espanjassa koulupäivät ovat paljon pidempiä, Yosu toteaa.

Yosu kertoo viettävänsä siestaa myös Suomessa nukkumalla koulun jälkeen pari tuntia.

- Niin, hän onkin espanjalainen, Oliver naurahtaa.

Muuten päivärutiinit ovat melko samat: päivät he viettävät koulussa ja illalla he viettävät aikaa kavereiden kanssa joko muuten vain hengailemalla tai lähtemällä ulos.

Oliver ja Yosu asuvat monien vaihto-opiskelijoiden tavoin Palosaarella, Linnassa. Molemmat kertovat viettävänsä paljon aikaa muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa, sillä heihin tutustuu suomalaisia helpommin.

Suomen kieltäkin pojat ovat jo hieman oppineet; ”kiitos” kuuluu molempien suista lähtiessämme.

web_Oliver-ja-Yosu.jpg

Oliverin ja Yosun mielestä on hyvä opiskella helppojen kulkuyhteyksien päässä omasta kotimaasta.

Teksti ja kuva: Salla Laamanen ja Johanna Lähde

---

Juttusarjassa VAMKin liiketalouden opiskelijat haastattelevat ulkomaalaisia opiskelutovereitaan. Haastattelut on tehty osana viestinnän opintoja.


VAMK osallistuu kansainväliseen laatuauditointiin

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulu osallistuu kansainväliseen laatuauditointiin, johon liittyvät haastattelut järjestetään VAMKissa tällä viikolla 11. - 13.11. Auditoijana toimii Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi, joka on koonnut kansainvälisen auditointiryhmän Skotlannista, Itävallasta, Hollannista ja Suomesta arvioimaan VAMKin laatujärjestelmää ja laadunhallintaa.

- Ulkopuolisella arvioinnilla laadunhallinnasta on erittäin suuri merkitys koko VAMKin toiminnan kehittämisessä, kertoo laatupäällikkö Tarja Kettunen Vaasan ammattikorkeakoulusta.

Auditointiryhmä haastattelee kolmen päivän aikana kaikkiaan yli sataa VAMKin henkilöstöön, opiskelijoihin ja sidosryhmiin kuuluvaa henkilöä. Haastattelut toteutetaan englanniksi, ja kuhunkin haastatteluryhmään kuuluu 6-8 henkilöä. Ennen haastatteluja VAMK on toteuttanut itsearvioinnin ja valmistellut aineiston, joka on toimitettu auditointiryhmän tutustuttavaksi.

Työelämän integrointi koulutukseen on VAMKin itse valitsema auditointikohde.

- VAMKin strategiassa korostetaan alueellisen yhteistyön lisäksi kansainvälisyyttä, minkä vuoksi kansainvälinen auditointi oli meille luonteva valinta, Kettunen toteaa.

Korkeakoulujen laatuauditointi on lakisääteinen, jonka mukaan kaikilla suomalaisilla korkeakouluilla tulee olla voimassa oleva laatujärjestelmä. Auditoinnin tulos saadaan maaliskuussa 2015, jolloin auditointiraportti julkistetaan. Hyväksytty auditointitulos on voimassa kuusi vuotta.

Lisätietoja:

Laatupäällikkö Tarja Kettunen
tarja.kettunen@vamk.fi



Tutustu energia-alan työpaikkoihin Knowhow-messuilla

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK on mukana Knowhow-messuilla, joka järjestetään

Aika: ke 19.11. klo 18.00–21.00 ja to 20.11. klo 8.30–15.30
Paikka: Botniahalli, Papinsaarentie 2, 65610 Mustasaari

VAMK esittäytyy osastolla A140. Kansainvälisestä ja työelämälähtöisestä VAMK-koulutuksesta on kertomassa eri alojen opiskelijoita, opinto-ohjaaja sekä henkilökuntaa hakijapalveluista.

Knowhow-messuille on ilmainen bussikuljetus molempina messupäivinä, aikataulut täällä.

Opiskelija, ota selvää energia-alasta!

Energiateollisuuden toimijat esittäytyvät Knowhow-messuilla tänä vuonna yhtenäisellä EnergyLounge-osastolla, jonka tavoitteena on tuoda tietoa yrityksistä ja alasta opiskelijoille. Mukana on ABB:n, Wärtsilän, Wapicen, Vaconin ja VEO:n edustajia.

knowhow-2014_1.jpg

Sosionomiopiskelijat kartuttivat ryhmänohjaustaitoja Espanjassa

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK osallistuu EU-hankkeeseen, johon me kuusi sosionomiopiskelijaa pääsimme opintojakson puitteissa mukaan. Kyrönmaalaisten nuorten kansainvälistyminen - Toiminnallisin menetelmin kohti Eurooppaa -hankkeen tavoitteena on vahvistaa kohderyhmänä olevien kyrönmaalaisten nuorten sosiaalisia taitoja ja paikallisidentiteettiä peilaamalla sitä vieraaseen ympäristöön.  

Hankkeeseen kuuluvalle Espanjan matkalle valittiin mukaan 15 kyrönmaalaista yhdeksäsluokkalaista, joille hanke mahdollisti ensimmäisen kansainvälisen kokemuksen. Reissun tarkoituksena oli, että suomalaiset käyttävät toiminnallisia vuorovaikutustapoja espanjalaisten nuorten kanssa, koska yhteinen puhuttu kieli ei ole kovin rikasta.

sosionomiryhmä.jpg

Sosionomiopiskelijat suorittivat opintokokonaisuuteen kuuluvat ryhmänohjaukset Kyrönmaan yläkouluilla ja Espanjassa.

Tapahtumarikas viikko

Vietimme syyslomaviikon Espanjassa, jossa pääsimme ohjaamaan kyrönmaalaisia nuoria toimimaan espanjalaisnuorten kanssa. Matka koostui useista vierailuista ja päiväretkistä eri kaupunkeihin sekä rennommasta vapaa-ajasta.

Alkuviikon vietimme Aurinkorannikolla Fuengirolassa. Siellä pääsimme tutustumaan paikalliseen suomalaiseen peruskouluun ja lukioon ja saimme kuulla, millaista on asua suomalaisena Espanjassa. Rannikolta suuntasimme sisämaahan Antequeraan, jossa kävimme tutustumassa paikalliseen kouluun. Siellä me opiskelijat järjestimme toiminnallisia harjoituksia suomalaisille ja espanjalaisille oppilaille. Vierailun aikana espanjalaiset oppilaat saivat kuulla esityksiä Kyrönmaan nuorten kotiseuduista.

Vietimme myös kaksi yötä kuntoutustoimintaa järjestävällä maatilalla. Tilalta käsin kävimme tutustumassa Antequeran kaupunkiin sekä patikoimme lähellä sijaitsevassa vuoristossa upeissa maisemissa, jossa oli mahdollisuus kokeilla kalliokiipeilyä. Ennen Fuengirolaan paluuta teimme retken Sevillaan, jossa vierailimme vanhassa kaupungissa ja María Luisa -puistossa. 

ranta.jpg

Viikonloppu vietettiin yhdessä shoppailen, rannalla loikoillen ja kauniista säästä nauttien.

 kalliokiipeily.jpg

Matkalaiset pääsivät kokeilemaan myös kalliokiipeilyä.

Palkitseva kokemus

Matka ylitti odotuksemme: koemme oppineemme paljon ryhmänohjauksesta ja saimme ainutlaatuisia kokemuksia nuorten kanssa työskentelystä.

Huomasimme, kuinka viikko Espanjassa kasvatti mukana olleiden nuorten itseluottamusta ja sosiaalisia taitoja. Ehkä espanjalaisten välittömyydellä oli myös osuutta asiaan.

hanke.jpg

Sosionomiopiskelijat saivat arvokasta kokemusta ryhmänohjauksesta.

Teksti: Sosionomiopiskelijat Jessica, Kaisa, Katja, Oona, Sanna-Mari ja Terhi

Auditoinnissa VAMK sai kehuja opiskelijoiden osallistamisesta

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulussa pidetyt kansainväliseen laatuauditointiin liittyvät haastattelut päättyivät eilen. Kolme päivää kestäneen haastattelu-urakan jälkeen VAMKin henkilöstöä, opiskelijoita ja sidosryhmiä arvioinut auditointiryhmä antoi ensimmäisen palautteen auditoinnin sujumisesta.

VAMKin vahvuuksiksi mainittiin, että strategiaprosessia on kehitetty ja päätöksentekoa selkeästi linjattu. Strategia on helposti ymmärrettävä ja siinä on huomioitu hyvin alueellinen vaikuttavuus. Lisäksi VAMKin toimintajärjestelmä perustuu valittuun strategiaan.

- Hyvänä pidettiin myös opiskelijoiden mahdollisuutta vaikuttaa VAMKin toimintaan kaikilla tasoilla, iloitsee rehtori Tauno Kekäle.

Kehityskohteiksi nimettiin palautteiden suunnitelmallisempi hyödyntäminen ja palautejärjestelmän kehittäminen. Myös TKI-toiminnan mahdollisuuksia tulisi hyödyntää laajemmin ja opettajia kytkeä yhä enemmän TKI-toimintaan. Lisäksi huomiota tulisi kiinnittää kansainvälisten opiskelijoiden tukemiseen ja mahdollistaa opiskelijoiden sopeutuminen Vaasan seudulle.

Auditointiviikon aikana arvioijat valitsivat yhden ylimääräisen haastattelukohteen, joka keskittyi laatujärjestelmän roolien ja työkalujen kehittämiseen tulevaisuudessa.

- Loppukeskustelu oli myönteinen ja kannustava, toteaa laatupäällikkö Tarja Kettunen.

Korkeakoulujen laatuauditointi on lakisääteinen, jonka mukaan kaikilla suomalaisilla korkeakouluilla tulee olla voimassa oleva laatujärjestelmä. Auditoinnin tulos saadaan maaliskuussa 2015, jolloin VAMKin auditointiraportti julkistetaan. Hyväksytty auditointitulos on voimassa kuusi vuotta.

www_VAMK-Audit-2014.jpg

VAMKin auditoijana toimii Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi. Kuvassa myös VAMKin laatupäällikkö Tarja Kettunen (eturivissä vas.) ja rehtori Tauno Kekäle (takarivissä vas.)

Kuva: Eliina Salmela

Opiskelijat haastattelevat, osa 3: Hexzad Kiinasta

$
0
0

19-vuotias eteläkiinalainen Hexzad Yan kertoo suomalaisen opiskelukulttuurin eroavan paljon siitä, mihin hän on kotimaassaan tottunut. Suomeen hän tuli korkeatasoisen koulutuksen ja kielitaitoisten ihmisten innoittamana.

Nuori kiinalaisnainen saapui Vaasaan noin kuukausi sitten. Hän aloitti silloin kansainvälisen kaupan opinnot, joiden parissa on määrä vierähtää kolme ja puoli vuotta. Hexzad aavistaa ajan kuluvan nopeasti, sillä hän on jo ehtinyt tykästyä Vaasaan.

- Vaasassa on paljon kiinalaisia opiskelijoita, joihin olen tutustunut, Hexzad kertoo.

Lisäksi hän kertoo pitävänsä merestä ja valitsikin Vaasan juuri meren läheisyyden takia.  

Vaikka Hexzad on päässyt opinnoissaan vasta alkuun, on hän huomannut jo useita eroja työmäärässä Kiinaan verrattuna. Kiinassa opiskelijat panostavat täysillä opintoihin ja työmäärä on sen mukainen. Suomalaiset opiskelijat taas osaavat Hexzadin mukaan välillä myös nauttia elämästä ja vapaa-ajasta.

web_Hexzad.jpg

Meri ja korkealaatuinen koulutus houkuttelivat kiinalaisopiskelijan Vaasaan.

Teksti ja kuva: Niko Kahelin ja Toni Hintikainen

Juttusarjassa VAMKin liiketalouden opiskelijat haastattelevat ulkomaalaisia opiskelutovereitaan. Haastattelut on tehty osana viestinnän opintoja.

Osallistu #insinööriksi kuvakilpailuun

$
0
0

Insrinooribanneri_portaaliin.jpg

Marraskuun aikana käytävä valtakunnallinen kuvakilpailu nostaa insinööriopiskelijoiden yhteishenkeä ja tuo esille tekniikan alan koulutuksen mahdollisuuksia. Osallistuminen tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Valtakunnallinen #insinööriksi-kuvakilpailu alkaa lauantaina 1.11.2014 ja päättyy sunnuntaina 30.11.2014. Kilpailu on tarkoitettu kaikille AMK-insinööriopiskelijoille.

Kilpailun tehtävänä on kuvata maailmaa insinööriopiskelijan silmin. Kuvakilpailun avulla halutaan kirkastaa mielikuvaa insinöörikoulutuksen monipuolisista vaihtoehdoista ja antaa opiskelijoille mahdollisuus olla ylpeitä omista opinnoistaan.

- Toivomme, että osallistujat tuovat esille konkreettisia ja tunnistettavia asioita, jotka näyttävät miten monia erilaisia insinööriopiskelualoja Suomessa on tarjolla ja miten monipuolinen insinöörin työnkuva voi olla, kertoo kampanjavastaava Petteri Alanko.

Osallistuminen kilpailuun tapahtuu verkossa lisäämällä kuva kisasovellukseen osoitteessa https://www.facebook.com/insinoorit tai Instagramissa merkitsemällä kuvan #insinööriksi (kuvan tulee olla julkisesti nähtävillä kaikille Instagram-käyttäjille). Kisaan voi osallistua useammalla kuvalla. Rekisteröityneet Facebook-käyttäjät voivat äänestää kuvia kampanjasivulla. Eniten ääniä kerännyt kuva voittaa kilpailun pääpalkinnon.

Kilpailun pääpalkintona on 1000 euron lahjakortti voittajan valitsemaan liikkeeseen. Lisäksi kaikkien muiden kuvien lähettäneiden kesken arvotaan yksi PlayStation 4 -konsoli (arvo n. 429 euroa).

Lisätietoja kampanjasta antaa:
Petteri Alanko, petteri.alanko@savonia.fi

https://www.facebook.com/insinoorit

"Insinöörit - Uusi sukupolvi” toimi vuoden 2013 loppuun saakka Inssi-hankkeeseen liittyvänä viestintäkampanjana. Kolmivuotisen hankkeen koordinoinnista vastasi Hämeen ammattikorkeakoulu ja hankkeessa mukana olivat kaikki insinöörikoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut sekä alan järjestöjä. Nyt vuoden 2014 alusta alkaen vastaavaa työtä on tehty Arenen tekniikan ryhmän kanssa, ryhmällä jossa on edustajat Hämeen ammattikorkeakoulusta, Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä Vaasan ammattikorkeakoulusta.

#VAMK on the Air – tapaa kampusradiomme juontajat!

$
0
0

Energinen VAMK kuuluu tulevana keväänä radioaalloilla, kun #VAMK on the Air -radioshow starttaa netissä Radio Luxin kanavalla 14.1. lähtien.

Joka keskiviikkoilta, 11 lähetyksen ajan, keskustelua ovat virittelemässä VAMKin opiskelijat Tommi Mäki ja Mira Tuominen. Lähetyksissä ruoditaan opiskelijaelämään läheisesti kytkeytyviä teemoja, kuten vaihto-opiskelua, yritysprojekteja, työharjoittelua sekä opiskelijoiden edunvalvontaa.
 
Toinen juontajista, Tommi Mäki, 22, Koskenkorvalta on kolmannen vuoden tradenomiopiskelija. Monipuolisesti urheilua harrastava Tommi haki aikoinaan VAMKiin, koska halusi opiskelemaan ennalta outoon kaupunkiin. Uudet ympyrät ja hyppy tuntemattomaan kiehtoivat nykyään opiskelijapolitiikassa vaikuttavaa Tommia.

- Valintani helpottui, kun kuulin tuttaviltani koulun kansainvälisestä ilmapiiristä ja Vaasan hyvistä vapaa-ajanviettomahdollisuuksista, muistelee Tommi.

Reilun parin vuoden kokemuksella erityisesti meri ja rantaa kiertävät lenkkeilyreitit ovat tulleet Tommille tutuiksi.

- Tekemistä kaupungissa kyllä riittää penkkiurheilusta kulttuuriin, Tommi vinkkaa.

VAMK-ilosanomaa kansalle

Tommin juontajapari Mira Tuominen, 22, Ilmajoelta opiskelee sairaanhoitajaksi. Mira nimeää VAMKin parhaiksi puoliksi opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuudet ja mahtavan yhteishengen.

- Opiskelusta ovat parhaiten jääneet mieleen lukuisat harjoittelut, joita kuuluu sairaanhoitajan opintoihin ensimmäisestä vuodesta lähtien, Mira kertoo.

Radiojuontajana Mira haluaa löytää uusia puolia itsestään ja saada mielenkiintoisia kokemuksia, joita voi muistella vanhana keinutuolissa. Myös Tommi odottaa mukavaa kevättä radiopestin parissa.

- Meille on tulossa studioon useita mielenkiintoisia vieraita, joten varmasti hauskaa meininkiä riittää, Tommi lupaa.

Mira ja Tommi ovat Radio Luxissa haastateltavina tiistaina 25.11. klo 10.30.

‌www_juontajat.jpg

#VAMK on the Air -lähetykset starttaavat keskiviikkona 14.1.2015 klo 18.00-19.00 nettiradiossa radiolux.fi.

Haemme IT-tukihenkilöitä

$
0
0

Haemme kahta siviilipalvelusvelvollista henkilöä IT-tukihenkilön tehtäviin. Tehtävässä vastaat IT-laitteiden ylläpidosta ja asennuksesta sekä käyttäjille annettavasta käytön tuesta.

Arvostamme Windows 7 -työasemien ja Windows-lähiverkon tuntemusta. Tehtävän hoitaminen edellyttää palveluhenkisyyttä ja yhteistyökykyä.

Tarjoamme viihtyisän työympäristön Palosaaren kampusalueella. Työ alkaa heti sopivan henkilön löydyttyä.

Hakemus ja CV tietojärjestelmäjohtaja Risto Partaselle osoitteeseen: risto.partanen@vamk.fi

Lisätietoja:

Tietojärjestelmäjohtaja Risto Partanen
puh. 044 712 3065, risto.partanen@vamk.fi
 
VAMK yourself! Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on 3300 ja henkilöstöä 230. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatekniikkaa ja kansainvälisyyttä. Teemme tiivistä yhteistyötä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
 


VAMOKin Kaisa Hakala SAMOK ry:n hallitukseen

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin puheenjohtaja Kaisa Hakala valittiin Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK ry) hallitukseen. Uusi hallitus valittiin perjantaina 21.11. pidetyssä liittokokouksessa Helsingissä.

www_Kaisa-Hakala.jpg

VAMOKin puheenjohtaja Kaisa Hakala valittiin SAMOKin hallitukseen.

SAMOKin puheenjohtajaksi vuodelle 2015 valittiin Joonas Peltonen Karelia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKAsta ja varapuheenjohtajaksi Katri Manninen (Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA).

Hakalan lisäksi hallitukseen valittiin Lauri Tuohiniemi (Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMO), Sini Heino (Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamko), Jani Mäntysaari (Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKKO) sekä Maria Outinen (Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HELGA).

Syksyn korkeakoulujen yhteishaussa hyväksytyt hakijat

$
0
0

(luvan nimensä julkaisemiseen antaneet hakijat)

HYVÄKSYTYT (PDF)

Sairaanhoitajakoulutukseen valittiin 35 hakijaa ja sosionomikoulutukseen 27 hakijaa.  Valinnan tulokset lähetetään hyväksytyille hakijoille kirjeitse tiistaina 25.11.  Kaikkien hakijoiden osalta tulokset ovat reaaliaikaisesti nähtävillä Oma Opintopolku palvelussa. Korkeakoulujen sijoittelun eteneminen voi muuttaa hakijan tilannetta, joten tarkistathan viimeisimmän tilanteen Opintopolusta! 

Uusien opiskelijoiden on vahvistettava opiskelupaikka tiistaihin 9.12 klo 15.00 mennessä. Opiskelupaikan voi helpoiten vahvistaa sähköisesti Oma Opintopolku -palvelussa osoitteessa opintopolku.fi .

Varasijoilta hyväksyminen päättyy torstaina 18.12 klo 15.00.

Lisätietoja opiskelujen alkamisesta opiskeluportaalissa

Knowhow-messuilla poljettiin energiaa

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulu oli mukana Knowhow-messuilla Botniahallissa 19.–20.11. Messuilla oli kävijöitä tänä vuonna lähes 8200. VAMKin energisellä osastolla eri alojen opiskelijat, opinto-ohjaajat sekä henkilökunta hakijapalveluista esittelivät kansainvälistä ja työelämälähtöistä VAMKia.

WP_20141120_09_04_21_webiin.jpg

VAMKin energinen messutiimi valmiudessa. (Vas. Juha Vierola, Josefin Strandberg, Reija-Leena Kivijärvi, Riina Pussinen, Hoa Nguyen, Mikko Ojala ja Hanna-Leena Raja-Aho. Kuvasta puuttuvat Antti Ahola ja Jessica Nygård.)

Energiapyörä toimi vetonaulana

Ständin vetonaulana toimi energiapyörä, jossa messukävijät pääsivät kuluttamaan polkuenergiaansa. Suurimman energiamäärän polkenut, 9168,8 Ws, Joonas Vesaaja Mustasaaresta palkittiin H&M:n lahjakortilla. Suurimman tehon, 464 W, polkenutta vaasalaista Kristoffer Wörlundia ilahdutettiin VAMKin tuotepaketilla. Messujen aikana energiaa poljettiin yhteensä 0,214569444 kWh.

WP_20141120_09_28_09_webiin.jpg

Energiapyörässä laskettiin messuosallistujien tuottamaa energiamäärää sekä tehoa. Mitä enemmän sai valoja syttymään, sitä enemmän pyörä tuotti energiaa.

WP_20141120_10_31_21_webiin.jpg

Energiapyörän suosio aiheutti ajoittain ruuhkaa ständille.

Teksti ja kuvat: Hanna Yli-Yrjänäinen

Tommi Halkosaari VAMOKin hallituksen johtoon

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin edustajisto on valinnut järjestäytymiskokouksessaan edustajiston puheenjohtajiston sekä hallituksen opiskelijakunnalle vuodeksi 2015.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Tommi Halkosaari. Hänen lisäkseen hallitukseen valittiin Anni Koivisto, Jere Koskela, Jaakko Lundell, Pauli Meuronen, Lauri Peltoniemi sekä Kaisa Ranta. Hallitus vastaa opiskelijakunnan operatiivisesta toiminnasta. Hallituksen toimikausi alkaa 1.1.2015 ja kestää vuoden 2015 loppuun saakka.

Edustajiston puheenjohtajaksi valittiin Mira Tuominen ja varapuheenjohtajaksi Anniina Fors.

- Tällä porukalla on hienoa lähteä viemään opiskelijakuntaa eteenpäin. Ensi vuonna tarvitaan aktiivista keskustelua sekä kiinnostusta opiskelijoiden edunvalvontaa kohtaan. Uskon, että ensi vuodesta tulee tulevaisuuteen katsova ja avoin vuosi, hallituksen tuore puheenjohtaja Tommi Halkosaari linjaa.

www_VAMOK_hallitus2015.jpg

VAMOKin uusi hallitus ja edustajiston puheenjohtajat vuodelle 2015.

Lisätietoja:
- Hallituksen puheenjohtaja 2014, Kaisa Hakala, puh. 045 177 7955
- Hallituksen puheenjohtaja 2015, Tommi Halkosaari, puh. 040 043 6800

Muova mukana kehittämässä käsityöalan yrittäjyyttä Euroopassa

$
0
0

Yrittäjyyttä käsityöalalla edistävän INNOCRAFTS-hankkeen lopputulokset on julkaistu. Hanke keskittyi kartoittamaan ja keräämään käsityöhön liittyviä hyviä käytäntöjä Euroopasta sekä luomaan näiden pohjalta kehityslinjausehdotuksia alan kehittämiseen.

Samalla 11 maasta kerätyistä hankkeista nousi selkeästi esiin keskeisiä teemoja, kuten käsityön linkittyminen luovuuteen, tieto- ja informaatioteknologiaan, muotoiluun, koulutukseen ja turismiin. Lisäksi esiin nousi alan mahdollisuus työllistäjänä ja syrjäytymisen ehkäisijänä.

Hanke on Euroopan Union rahoittama, Interreg IVC-ohjelman projekti, johon on osallistunut 15 partneria 11 Euroopan maasta. Projektin koordinaattorina toimi Firenzen kunta. Projektin aikana on esitetty yli 60 käsityöyrittäjyyttä edistävää hanketta, joista 24 on määritelty siirrettäviksi maiden ja alueiden välillä.

Innocrafts-hankkeen loppu- sekä välijulkaisu ovat saatavilla täältä: http://www.innocrafts.eu/documents

Firenzen loppuseminaarissa 11 maan edustajia

Innocrafts-hankkeen lopputilaisuus järjestettiin Firenzessä 28.11.2014. Firenzen varapormestari Cristina Giachi ja Firenzen kunnan taloudellisen kehityksen valtuutettu Giovanni Bettarini kuvasivat tilaisuutta ”mahdollisuudeksi lanseerata uudelleen Euroopassa malli, joka luo arvoa ja työpaikkoja kädentaitoaloille”.

Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa ANCI Toscanan presidentti Sara Biagiotti, EU:n Interreg-ohjelman johtaja Michel Lamblin, Irlannin turismi- ja maatalousministeri Ann Pheman sekä Reimsin kunnan varapormestari Charles Germain.

Lopputilaisuuden esitykset ovat saatavilla täältä: http://www.innocrafts.eu/meetings-and-events/93-innocrafts-final-conference

www_IMG_8783.jpg

Käsityöläinen Firenzessä näyttää, miten kiven palasia leikataan yhä samoilla välineillä kuin 1600-luvulla.

Vaasalaiset muotoilijat käsityöyrittäjien tukena

Innocrafts-hankkeen kansallinen lopputilaisuus järjestettiin Vaasassa 20.11.2014. Ohjelma koostui hankkeen tulosten esittelystä, esimerkistä Suomesta viedystä hyvästä käytännöstä (Muotoilukeskus Muovan DesignCamp) ja Design & Crafts Council of Ireland:in FUSE-käytännön arvioinnista. Lisäksi pidettiin työpaja, jossa pohdittiin käsityön yhteyksiä muun muassa muotoiluun ja informaatioteknologiaan sekä erilaisia kilpailukykynäkemyksiä.

Vierailevana luennoitsijana esiintyi kasvatustieteiden tohtori Kristiina Soini-Salomaa, joka kertoi väitöskirja-aiheestaan koskien käsityöyrittäjyyden tulevaisuudennäkymiä. Moni hänen työnsä löydöksistä on yhteneväinen Innocrafts-hankkeen tuloksien kanssa.

www_7347.jpg

Kristiina Soini-Salomaa

FUSE:n kautta uusia näkemyksiä ja kilpailukykyä

Yksi Innocraftsin aikana esitetyistä hankkeista oli FUSE, joka on tarkoituksena siirtää Suomeen. Siinä muotoilijat ja muut asiantuntijat mentoroivat käsityöyrittäjiä tarkoituksena käsityöläisten kilpailukyvyn edistäminen. Se onkin saanut positiivista huomiota Euroopan laajuisesti.

Suomen lopputilaisuudessa FUSE-käytäntöä arvioi viisi pohjalaista käsityöläistä: Tina Håkans, Eija Koski, Anelma Lehto, Pirkko Jokinen ja Anne Vuorela. Asiantuntijoina toimivat Muovan muotoilupäällikkö Satu Aaltonen, Muovan muotoilija Mikko Hannula, Loftetin Maarit Kuusela-Mäkinen (tuotehinnoittelu) ja Muovan Annika Hissa (kuluttajat).

Luonnollisista ennakkoluuloista huolimatta FUSE-prosessi koettiin hyvin positiivisesti. Käsityöläiset kokivat, että sen kautta voitaisiin saada uusia näkemyksiä ja täten lisättyä yrityksen kilpailukykyä. Myös asiantuntijoiden erilaiset taustat olivat prosessille hyödyksi. Moni käsityöläinen on voinut tulla alalle harrastuksen tai muun kanavan kautta, ja sen vuoksi muun muassa muotoilija-asiantuntijoiden tuomat muotoilulliset ja muotoiluteorianäkökulmat avasivat heille kokonaan uuden maailman.

Käsityöläiset ja muut osallistujat kokivatkin, että tämänkaltaiselle prosessille olisi tarve. Sitä voitaisiin käsityöläisten lisäksi laajentaa myös laajemmalle, esimerkiksi osallistamalla alan toimijoita yleisesti. Yksi ideoista oli, että prosessi voitaisiin toteuttaa myös virtuaalisesti.

Österbottens hantverkin eli tuttavallisemmin Loftetin rooli arviointiin osallistuvien käsityöläisten hankinnassa oli korvaamaton. Alan tärkeänä toimijana he tuntevat käsityöläiset, ja käsityöläiset luottavat heidän suositukseensa.

www_7377.jpg

Käsityöläinen Anelma Lehto (vas.) ja Maarit Kuusela-Mäkinen Loftetista.

Työpajassa pohdittiin käsityöalan tilannetta

Tilaisuuden yhteydessä järjestettiin myös työpaja, jossa paneuduttiin käsityöalan tilanteeseen. Osallistujat kokivat tärkeiksi alan kilpailukykyä lisääviksi seikoiksi muun muassa alan järjestäytymisen, edullisemmat verotusratkaisut kuten ALV-rajan nostamisen, tuotteiden korkean laadun, brändäyksen ja näkyvyyden verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Kuluttajia ja tulevaisuuden tekijöitä haluttiin myös opettaa tunnistamaan, mikä on hyvää käsityötä. Käsityön nähtiin myös voivan siirtyvät uusille toimialueille ja toimintamuotoihin, kuten teknologian yhdistäminen alaan, voimakkaamman yhteistyön eri alojen kanssa, sekä vaikkapa käsityö edistämässä sosiaalista hyvinvointia.

www_7350.jpg

Muovan Annika Hissa (vas.), Punomon Pentti Vahtera ja Pirjo Sinervä sekä Muovan Satu Aaltonen.

Lisätietoja:

Tanja Oraviita, Muotoilukeskus Muova, kansainväliset projektit
puh. 040 163 2940, tanja.oraviita@vamk.fi
www.innocrafts.eu
Facebook: Innocrafts

---

Muotoilukeskus Muova on VAMKin yhteydessä toimiva tutkimus- ja kehityskeskus, joka tarjoaa muotoilu-, tutkimus- ja koulutuspalveluja yrityksille ja julkisille organisaatioille. Muovan missiona on vastata yhteiskunnallisesti merkittäviin haasteisiin sekä kehittää yritysten kansainvälistä kilpailukykyä muotoilun keinoin.

www_innocrafts logo.jpg      

www_interreg logo.jpg     www_EU-logo.jpg

Viewing all 1035 articles
Browse latest View live